Κίνητρα στους αγρότες για να πετύχουν τους περιβαλλοντικούς στόχους

Την ανάγκη παραχώρησης κινήτρων ώστε οι αγρότες να είναι σε θέση να πετύχουν πιο φιλόδοξους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους που θα τεθούν με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ, επεσήμανε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής,  σε παρέμβασή του στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Ο Υπουργός επανέλαβε δε την ανάγκη για απλοποίηση των διαδικασιών εφαρμογής των μέτρων της ΚΑΠ, ώστε να διευκολύνονται τόσο οι διοικήσεις όσο και οι αγρότες.

Καθώς το κύριο θέμα συζήτησης ήταν οι περιβαλλοντικές και κλιματικές πτυχές της δέσμης μέτρων για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ μετά το 2020, ο Υπουργός Γεωργίας εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η περιβαλλοντική και κλιματική διάσταση στα μέτρα της νέας ΚΑΠ, όπως ανέφερε, αναβαθμίζονται ώστε  να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών αλλά και στις στρατηγικές επιδιώξεις της ΕΕ. Τόνισε, παράλληλα, τη σημασία να υπάρξει και απαραίτητη ευελιξία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των μέτρων, ώστε αυτά να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες συνθήκες του κάθε κράτους μέλους.

Όπως έγινε γνωστό, όταν κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, η Κομισιόν έθεσε το θέμα της καλής μεταχείρισης των ζώων κατά τη μεταφορά τους σε μεγάλες αποστάσεις εντός και εκτός της ΕΕ, ο Υπουργός Γεωργίας, συμμερίστηκε τις ανησυχίες της Κομισιόν κατά την παρέμβασή του για το θέμα και τόνισε ότι “το θέμα της προστασίας και ευημερίας των ζωών βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου”.

Έκανε δε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι στις ακτές της Κύπρου, λόγω και της θέσης της, κατά τη θερινή περίοδο ξεβράζονται νεκρά ζώα που πετιούνται στη θάλασσα κατά τη μεταφορά τους σε διάφορους προορισμούς.

“Η Κύπρος”, πρόσθεσε ο Υπουργός, “έχει ήδη στείλει σχετική επισήμανση στους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διακίνησης ζώων προς την Κύπρο, να αποφεύγουν αυτές τις διακινήσεις από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο”.

Καταλήγοντας ο Υπουργός, εξέφρασε “τη βούληση της Κύπρου να συνεργαστεί τόσο με την Κομισιόν όσο και με άλλα κράτη μέλη, για να καθιερωθούν ρυθμίσεις οι οποίες θα διέπουν αυτό το ζήτημα”.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Γεωργίας είχε την πρώτη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Μάκη Βορίδη.

Μετά το πέρας της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε θετικό και εγκάρδιο κλίμα, ο Καδής ανέφερε ότι με τον Έλληνα Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αντάλλαξε απόψεις γύρω από τη διαμόρφωση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, ένα θέμα στο οποίο, όπως είπε “οι δυο χώρες, στα πλείστα από τα θέματα, παρουσιάζουν παρόμοιες θέσεις”.

“Σε αυτό το πλαίσιο, τονίσαμε την ανάγκη για στενή συνεργασία τόσο μεταξύ μας όσο και με άλλες χώρες ούτως ώστε να προωθηθούν τα συμφέροντα των αγροτών και, κατ’ επέκταση, των χωρών μας”, ανέφερε ο Υπουργός.

“Παράλληλα”, όπως είπε, “έγινε μια αδρομερής αναφορά στις διμερείς σχέσεις σε θέματα στα οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή συνεργασία και απηύθυνα πρόσκληση στον κ. Βορίδη για να επισκεφθεί την Κύπρο”.

“Ο κ. Υπουργός ανταποκρίθηκε αμέσως θετικά και αναμένεται ότι πολύ σύντομα θα επισκεφθεί την Κύπρο για να έχουμε μια σε βάθος ανάλυση και συζήτηση των διμερών μας σχέσεων στα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων μας”, κατέληξε ο Υπουργός.

ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση