Καιροσκόποι και προχειρότητες

Δύο θέματα που βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο συζητήσεων στην Πάφο είναι η προβλήτα στο λιμανάκι και η ανάπτυξη στα παραλιακά τεμάχια στη Γεροσκήπου.

Οι εξελίξεις στα δύο θέματα αν μη τι άλλο αναδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία λαμβάνονται αποφάσεις και υιοθετούνται πολιτικές. Ταυτόχρονα αναδεικνύεται και ο καιροσκοπισμός διαφόρων παραγόντων της επαρχίας μας, οι οποίοι στην προσπάθεια τους να κερδίσουν εντυπώσεις ή μερικά like στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν χάνουν ευκαιρία να υποστηρίζουν αιτήματα μικρών επαγγελματικών ομάδων ή μεμονωμένων επιχειρηματιών.

Η περίπτωση της προβλήτας συζητείται τα τελευταία σχεδόν 10 χρόνια. Η συζήτηση άνοιξε όταν ένα κρουαζιερόπλοιο έκανε σταθμό ανοιχτά της Πάφου και κατέβασε τουρίστες με τις βάρκες στο λιμανάκι. Από τότε κάθε χρόνο, έρχονται 5- 6 κρουαζιερόπλοια με τον ίδιο τρόπο. Η πρώτη σκέψη ήταν να γίνει κάποιο αγκυροβόλιο για την εξυπηρέτηση αυτών των κρουαζιερόπλοιων, ενώ στη συνέχεια υιοθετήθηκε η θέση ότι θα ήταν προτιμότερη η κατασκευή προβλήτας.

Οι τελευταίες μελέτες, έδειξαν ότι για την κατασκευή προβλήτας στο λιμανάκι δυτικά του κάστρου το κόστος είναι περίπου 5-6 εκ. ευρώ, ενώ τα ετήσια έξοδα μπορεί να ξεπερνούν και τις 300 χιλιάδες. Αν παραβλέψουμε τις αντιδράσεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων, την αλλοίωση της εικόνας του γραφικού λιμανιού, ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων και σε βάθος χρόνου θα έρχονται μέχρι και 40 κρουαζιερόπλοια το χρόνο. Ακόμη και από 1000 επιβάτες αν μεταφέρουν αυτά τα σκάφη  σημαίνει ότι θα έρχονται στην Πάφο 40.000 τουρίστες για λίγες ώρες. Πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό αν ληφθεί υπόψη ότι στην Πάφο έρχονται ετησίως 1,7 τουρίστες και κατά μέσο όρο έχουμε 14 εκ. διανυκτερεύσεις. Προς τι λοιπόν όλη αυτή η μάχη για να κατασκευαστεί η προβλήτα στο λιμανάκι, οι συσκέψεις επί συσκέψεων στο ΕΒΕ και οι συναντήσεις με Υπουργούς; Αυτό θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητα των φορέων της επαρχίας μας αυτή την περίοδο; ή για παράδειγμα ο δρόμος αεροδρομίου τουριστικής περιοχής που είναι στα συρτάρια 10 χρόνια; Για να μην αναφέρουμε την προώθηση της βελτίωσης του παραλιακού μετώπου από την Γεροσκήπου μέχρι τα Δημοτικά Μπάνια. Τελικώς ξεχάστηκε η προβλήτα και υιοθετήθηκε η πρόταση του Υφυπουργού και χώρο ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων στα Πότιμα μαζί με την Μαρίνα. Το αν και πότε θα εξαρτηθεί από τις μελέτες που θα γίνουν. Με δύο τρία θα λοιπόν η προβλήτα ξεχάστηκε. Για την περίπτωση της Γεροσκήπου από το 2013 η τοπική αρχή υιοθέτησε αβασάνιστα το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Αρχιεπισκόπου και του Ούγγρου επενδυτή για την Eden City βραχυκυκλώνοντας όλους τους προηγούμενους σχεδιασμούς για την ενδιάμεση και την τουριστική περιοχή. Όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορούσε να προωθηθεί τίποτε διότι είχε δεσμευτεί η τεράστια έκταση γης για την υποτιθέμενη ανάπτυξη. Το χειρότερο είναι πως το Δημοτικό Συμβούλιο συναίνεσε σε μια ανάπτυξη στα παραλιακά τεμάχια για να κτιστούν πύργοι με διαμερίσματα σε περιοχή μάλιστα που ήταν χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογικός χώρος. Τώρα ο Δήμος Γεροσκήπου ψάχνει τον τρόπο για να σώσει τα προσχήματα.

Οι αρχαιότητες επιβάλλουν τον επαναχαρακτηρισμό τουλάχιστον μέρος του τεμαχίου ως αρχαιολογικού χώρου, ενώ σε ότι αφορά τα ψηλά κτήρια με τα διαμερίσματα πρέπει να απαντήσει σε αιτήματα και άλλων ενδιαφερομένων. Κάποιοι ήδη δηλώνουν δημόσια όταν ήταν λάθος η πρώτη απόφαση που λήφθηκε για να δοθούν άδειες για τα ψηλά κτήρια. Μήπως όμως είναι πλέον πολύ αργά;

Αφήστε μια απάντηση