Η Τουρκία προκαλεί όλο και μεγαλύτερα προβλήματα στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών 

Η Τουρκία προκαλεί όλο και μεγαλύτερα προβλήματα στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών, σημείωσε ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση σε μνημόσυνο πεσόντων και κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, στην Πάφο

Το μνημόσυνο τελέστηκε σήμερα στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, στην Πάφο.

Του μνημόσυνου, που διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Πάφου και η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου σε συνεργασία με τις αρχές και φορείς της Επαρχίας, προέστη ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.

Τα προβλήματα αυτά, είπε ο Υπουργός Άμυνας, αναδεικνύουν την έλλειψη κάθε καλής διάθεσης από μέρους της  Τουρκίας να συνεργαστεί για την επίτευξη μιας λύσης του Κυπριακού και το ότι περιφρονεί πλήρως κάθε αρχή του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

Ως Κυβέρνηση, είπε ο κ. Αγγελίδης, τιμώντας όλους όσοι αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου μας, στέλνουμε το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι “θέλουμε μια Κύπρο ελεύθερη, μια Κύπρο της ειρήνης και της ευημερίας, της Δημοκρατίας, και της δικαιοσύνης, όπου όλα τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι κατοχυρωμένα και διασφαλισμένα”.

Επιθυμούμε, συνέχισε, μια λύση απολύτως συμβατή με την ιδιότητα μας ως κράτους μέλους της ΕΕ και στην βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ.

Αυτή η λύση, είπε ο κ. Αγγελίδης, είναι προς το συμφέρον όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων. Μια λύση, όπως σημείωσε, που θα επαναφέρει σε ολόκληρη την χώρα την ελευθερία και θα δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας, συνεργασίας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους της.
Ο ΥΠΑΜ ανέφερε πως οι ώρες που διερχόμαστε είναι ώρες ευθύνης, για όλους, σημειώνοντας πως η εθνική μας υπόθεση βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο.
Πρόσθεσε πως οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, ώστε με ενότητα και ομοψυχία, με σύνεση και ψυχραιμία, να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της ΚΔ, διαφυλάσσοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ο κ. Αγγελίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρόσφατη απόφαση των 28 ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ, οι οποίοι υιοθέτησαν ομόφωνα την εισήγηση του Προέδρου για λήψη στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας,  θα συνετίσει την Τουρκία.

Είπε ακόμη πως η ΕΕ  έσπευσε να καταδικάσει τη νέα επιχειρούμενη παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας, μέσω της Υπάτης Εκπροσώπου Φρεντερίκα Μογκερίνι, χαρακτηρίζοντας την ως περαιτέρω απαράδεκτη κλιμάκωση που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου και υπενθύμισε ότι σύμφωνα με εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης πρόκειται να υποβάλουν στο Συμβούλιο επιλογές για κατάλληλα μέτρα.

Η ΕΕ θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο, κατέληξε.

Μετά το πέρας του μνημόσυνου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Μακαρίου και Αντίστασης.

Αφήστε μια απάντηση