Διασώζεται σπάνιο φυτό στη Γερόνησο

Η επιστολή του Τμήματος Δασών προς το Τμήμα Αρχαιοτήτων τον Μάιο του 2018, στην οποία για πρώτη φορά γινόταν λόγος για άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης σπάνιου φυτού από τις ανασκαφικές εργασίες που διεξάγονται στο νησάκι Γερόνησος στην Πέγεια, φαίνεται να λειτούργησε ως καταλύτης για να προληφθεί η εξαφάνιση του σπάνιου αυτού είδους της χλωρίδας.

Σύμφωνα με την επιστολή του Τμήματος Δασών, το προς εξαφάνιση φυτό κινδύνευσε εξαιτίας των αρχαιολογικών εργασιών  που γίνονται χρόνια τώρα  από τις αρχαιολογικές αποστολές που ανασκάπτουν το νησάκι. Μετά από επιτόπιες επισκέψεις αναφέρουν έχουν έρθει σε επικοινωνία το τμήμα αρχαιοτήτων αλλά και με όλες τις αρμόδιες κρατικές και τοπικές αρχές  ώστε να συντονιστούν οι ενέργειες τους  και  να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο εξαφάνισης του σπάνιου αυτού φυτού.

Έχουν ζητήσει μάλιστα όπως αναφέρουν όταν γίνονται οι ανασκαφές λειτουργοί του τμήματος δασών να συνοδεύουν τους αρχαιολόγους και να υποδυκνύουν τους χώρους  για να μην επηρεαστεί η βιωσιμότητα του σπάνιου αυτού φυτού.

Στην ίδια επιστολή επισημαίνεται ότι η Γερόνησος έχει κηρυχθεί σε «Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα», είναι μέρος του δικτύου Φύση 2000 και χαρακτηρίζεται ως πολύ σημαντικός βιότοπος.

Αφήστε μια απάντηση