ΦΥΣΙΚΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ….ΘΑΛΑΣΣΙΝΕΣ ΣΠΗΛΙΕΣ

Είναι ακτή με φυσική βραχώδη παραλία και θαλάσσιες σπηλιές. Οι σπηλιές βρίσκονται ολόγυρα από έναν κολπίσκο. Βράχοι σκορπισμένοι εδώ και εκεί στη θάλασσα δίνουν στο τοπίο μια μεγαλοπρέπεια σχεδόν εξωπραγματική. Το σημείο αυτό βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Πάφου, κοντά στο νησάκι του Αγίου Γεωργίου της Πέγειας (Γερόνησος). Μικρές θαλάσσιες σπηλιές υπάρχουν, επίσης, λίγο πιο ανατολικά, προς τον Κόλπο των Κοραλλίων και δυτικά, προς τον Ακάμα.
Λάρα
Τοποθεσία δυτικά των “Κανταρκαστών”, προς τη χερσόνησο του Ακάμα. Το σημείο είναι απομονωμένο, άγριο και επιβλητικό, με μια υπέροχη παραλία στον μικρό, νοτιοανατολικό κόλπο. Στην περιοχή αναπαράγονται χελώνες, ιδιαίτερα το είδος χελώνα Μύδας, το οποίο κινδυνεύει με εξαφάνιση.
Η χερσόνησος του Ακάμα
Είναι η δυτικότερη χερσόνησος της Κύπρου και περιλαμβάνει το τμήμα εκείνο, που εκτείνεται από τα νότια των Λουτρών της Αφροδίτης, στα ανατολικά. Η χαρσόνησος του Ακάμα βρέχεται, όπως είναι φυσικό, από θάλλασσα, στις τρεις πλευρές δεν ταυτίζεται με το δάσος του Ακάμα ή την περιοχή του Ακάμα.
Το φαράγγι του Άβακα
Είναι ένα εντυπωσιακό φαράγγι, μήκους 2 km, βάθους 3 έως 10 μέτρων και ύψους μέχρι και 80 μέτρων στο βαθύτερο σημείο του. Διασχίζεται από το ομώνυμο ποτάμι που εκβάλλει στη θάλασσα, μεταξύ του ακρωτηρίου Δρέπανον και της Λάρας. Το φαράγγι είναι προσβάσιμο κατά μήκος ενός επαρχιακού δρόμου, μέσα από το χωριό Αρόδες. Όταν το κοιτάζει κανείς από τον πάτο, είναι ιδιαίτερα επιβλητικό. Η πρόσβαση όμως στο σημείο αυτό αποτελεί κατόρθωμα που απαιτεί ειδική προετοιμασία.
Ακάμας
Ο μυθολογικός ήρωας Ακάμας, γιος του Θησέα, ήρθε στην περιοχή μετά τον Τρωϊκό πόλεμο κι απ’ αυτόν πήρε την ονομασία της η χερσόνησος αυτή, μια από τις ελάχιστες άγριες περιοχές του νησιού και παράδεισος για τους λάτρεις της φύσης. Η χερσόνησος του Ακάμα είναι μια μοναδική περιοχή, τόσο από πλευράς γεωλογίας και φυσιογραφίας όσο και από πλευράς χλωρίδας και πανίδας.
Όλοι σχεδόν οι γεωλογικοί σχηματισμοί της Κύπρου παρουσιάζονται εδώ, κοιλάδες, σπηλιές, νησάκια ή φαράγγια όπως εκείνο του Άβακα, συνθέτοντας έτσι ένα πραγματικό μωσαϊκό. Για το λόγο αυτό η χερσόνησος του Ακάμα διαθέτει μια μοναδική ποικιλία βιοτόπων και οικοσυστημάτων.
Στη χερσόνησο του Ακάμα συναντώνται συνολικά περίπου 530 είδη ιθαγενών φυτών. Από αυτά 35 είναι ενδημικά, από ένα σύνολο 142 περίπου ενδημικών ειδών, υποειδών και ποικιλιών που συναντώνται σε όλη την Κύπρου. Μερικά από τα φυτά αυτά είναι ενδημικά της περιοχής αποκλειστικά και μόνο. Τα είδη Alyssum akamasicum και Centaurea akamatis πήραν το όνομά τους από την ίδια την περιοχή, ενώ είδη όπως το Centaurea veneris, το Tulipa cypria, το Gladiolus triphyllus και πολλά άλλα συναντώνται αποκλειστικά ή κυρίως στην περιοχή του Ακάμα.
Από πλευράς πανίδας η ενδημική πεταλούδα Glaucopsyche paphos αποτελεί ίσως το σύμβολο της περιοχής. Στις απρόσιτες σπηλιές της χερσονήσου η μεσογειακή φώκια Monachus monachus αναπαραγόταν μέχρι πρόσφατα με επιτυχία, ενώ στις απόμερες αμμώδεις ακτές, κυρίως στην περιοχή της Λάρας, οι θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta και Chelonia mydas εξακολουθούν να αναπαράγονται σε μεγάλο αριθμό.
Η περιοχή ήταν από τ΄ αγαπημένα μέρη της θεάς Αφροδίτης. Σύμφωνα με το μύθο, αφού κολύμπησε στα κρυστάλλινα νερά της παραλίας, η θεά ανέβηκε στο λόφο και λούστηκε σε μια σπηλιά, μέσα στην οποία σχηματίζεται μια λιμνούλα από τα νερά μιας ορεινής πηγής που στάζουν μέσα, ενώ από πάνω απλώνονται τα πυκνά κλαδιά μιας συκιάς. Αυτός ο χώρος ονομάζεται Λουτρά της Αφροδίτης. Εδώ ήταν που ο Άδωνης, ενώ κυνηγούσε στο δάσος του Ακάμα, είδε τη θεά και την ερωτεύτηκε. Ο Ιταλός ποιητής Αριόστο έγραψε ποίημα για την περιοχή και την Πηγή του Έρωτα, τη Φοντάνα Αμορόζα.
O μύθος της Αφροδίτης και του Άδωνη συνέχισε να ζει και τον Μεσαίωνα, έχοντας μετατραπεί σε ερωτική ιστορία ανάμεσα στον μυθικό βυζαντινό ήρωα Διγενή Ακρίτα και τη βασίλισσα της Κύπρου, γνωστή ως Ρήγαινα. Τα ερείπια ενός παλιού μοναστηριού σ’ ένα ξέφωτο στο κέντρο του Ακάμα με μια θεόρατη βαλανιδιά και μια πηγή είναι γνωστά ως Πύργος της Ρήγαινας και σχετίζονται μ΄αυτή την ερωτική ιστορία.

A.A.A

Αφήστε μια απάντηση