Τραμπ και Ερντογάν και S400

Κάθε φορά που ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ συναντά τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενθουσιάζεται. Το ίδιο ισχύει φυσικά και εκείνες τις φορές κατά τις οποίες συναντήθηκε και με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Συνήθως αναλώνεται σε περιγραφές που αφορούν τους χαρακτήρες των ανδρών και σε γενικόλογες αναφορές για τα άτομα και όχι την ουσία των συναντήσεων. Επιπλέον, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις δεν μπήκε στην ουσία των συναντήσεων και τα διακυβεύματα για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα κάθε φορά που οι εν λόγω ηγέτες βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι.

Στην πρόσφατη συνάντηση Τραμπ και Ερντογάν στο πλαίσιο των G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας και πάλι ο Πρόεδρος Τραμπ διέγραψε τη στρατηγική προσέγγιση των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με την απόκτηση του πυραυλικού συστήματος S400. Δήλωσε πλήρη κατανόηση στις θέσεις του Τούρκου Προέδρου και ήρε με μεγάλη ευκολία την όποια πρόθεση της χώρας του για επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία αν προχωρήσει με την εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος.

Η στρατηγικές που αφορούν τη διασφάλιση των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής χαράσσονται πέραν και πάνω από τον εκάστοτε Πρόεδρο της χώρας, ο οποίος και οφείλει να τα διαφυλάσσει. Ως εκ τούτου, αναμένουμε να δούμε την αντίδραση τόσο του Πενταγώνου όσο και των ανώτατων οργάνων της χώρας. Αυτό, πάντα σε σχέση με τις χαλαρές και χαριτωμένες δηλώσεις και τοποθετήσεις του Αμερικανού Προέδρου επί του ζητήματος.

Παναγιώτης Α. Βορκάς

Γενετιστής

Δημοτικός Σύμβουλος Κ. Σ. ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου

Αφήστε μια απάντηση