Σήμερα στην Κύπρο ο Ελβετός ΥΠΕΞ,

Επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο αρχίζει σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελβετικής Ομοσπονδίας, Ignazio Cassis στο πλαίσιο περιοδείας του σε Λευκωσία, Αθήνα, Αγκυρα. Κύριo θέμα των επαφών του στις τρεις πρωτεύουσες θα είναι το Κυπριακό, όπου θα κάνει αναφορά “στις καλές υπηρεσίες της Ελβετίας”. Θα συζητήσει επίσης το προσφυγικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο κ. Cassis θα επισκεφθεί το απόγευμα την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τη ΔΕΑ, ενώ αύριο το πρωί αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Cassis θα επισκεφθεί την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη νεκρή ζώνη και θα συναντηθεί με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Θα επισκεφθεί επίσης το εργαστήριο της  Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους και θα έχει συνάντηση με τα μέλη της ΔΕΑ. Αύριο θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι σχέσεις Ελβετίας – Κύπρου είναι φιλικές και πολυδιάστατες. Επικεντρώνονται στην οικοδόμηση της ειρήνης, στις οικονομικές, επιστημονικές και πολιτιστικές επαφές και έργα στο πλαίσιο της συμβολής της Ελβετίας στη διεύρυνση της ΕΕ. Προστίθεται ότι από το 1964, η Ελβετία υποστήριξε “τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση λύσης στη σύγκρουση” μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου και για την επανένωση του νησιού που έχει διαιρεθεί από το 1974.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας της Ελβετίας, ο κ. Cassis θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας από  τις 8 μέχρι τις 12 Ιουλίου στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Αναφέρεται ότι εκτός από τις συνομιλίες με τους ομόλογους του στην Κύπρο και την Τουρκία και την εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι προγραμματισμένη και μια επίσκεψη στην νεκρή ζώνη στην Κύπρο όπως και στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Σάμο.

Σημειώνεται ότι “ένα άλλο θέμα του ταξιδιού είναι το κυπριακό ζήτημα, το οποίο δεν έχει επιλυθεί εδώ και δεκαετίες”.

Ο επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελβετίας θα συζητήσει το Κυπριακό με τους συνομιλητές του στη Λευκωσία, την Αθήνα και την Άγκυρα και “θα κάνει αναφορά στις καλές υπηρεσίες της Ελβετίας”.

Θα έχει επίσης την ευκαιρία να εξηγήσει τη θέση της Ελβετίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση στους συνομιλητές του στις δύο χώρες της ΕΕ, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό αναφέρεται ότι οι διαμάχες στη Μέση Ανατολή – ιδιαίτερα στη Συρία – επηρεάζουν επίσης την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία.

“Πολλοί πρόσφυγες φτάνουν στην Κύπρο και τα ελληνικά νησιά. Η Ελβετία υποστηρίζει και τις δύο χώρες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που ανακύπτουν. Ο Ομοσπονδιακός Σύμβουλος Cassis θα μπορέσει να έχει ιδία γνώση της κατάστασης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του”, αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι θα επισκεφθεί επίσης το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Σάμο και θα συζητήσει το προσφυγικό με τον Κύπριο ομόλογό του  Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Ομοσπονδιακός Σύμβουλος Cassis θα συζητήσει ειδικά για την κατάσταση στη Συρία με τον Τούρκο ομόλογό του Μελβούτ Τσαβούσογλου.
ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση