Επικίνδυνες σχέσεις

Η πτώση του Συριακού πυραύλου στον Πενταδάκτυλο μπορεί να ανησύχησε πολλούς, όμως δεν φαίνεται να κατανοήθηκαν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την ασφάλεια στην Κύπρου και τι επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν. Το γεγονός ότι ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό δεν θα πρέπει να μας κάνει να εφησυχάσουμε και να πιστέψουμε ότι δεν μπορεί να ξανασυμβεί και μάλιστα ο πύραυλος να μην πέσει σε κάποιο βουνό, αλλά να φθάσει σε μια κατοικημένη ή τουριστική περιοχή.

Ένα τέτοιο σενάριο σίγουρα προκαλεί τρόμο, όμως για να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει να προσμετρήσουμε όλες τις παραμέτρους των ενεργειών που πρέπει να γίνουν.

Με αφορμή την πτώση του πυραύλου στον Πενταδάκτυλο, κάποιοι  έσπευσαν να δικαιολογήσουν την αναγκαιότητα των εξοπλισμών στης Κυπριακής Δημοκρατίας και την απόκτηση αντιαεροπορικών συστημάτων. Είναι η κλασσική περίπτωση που το φάρμακο είναι χειρότερο από την ασθένεια. Όσες επενδύσεις και αν θα κάνει η Κύπρος πάντα θα υστερεί έναντι των γειτόνων της και ιδιαίτερα έναντι της Τουρκίας λόγω μεγέθους.

Κάποιοι άλλοι σπεύδουν επίσης, να γαντζώσουν την Κύπρο στο άρμα του ΝΑΤΟ, του Ισραήλ και των ΗΠΑ, θεωρώντας πως με αυτές τις συμμαχίες διασφαλίζεται η χώρα μας.

Ξεχνούν βέβαια πως η Κύπρος είναι υπό κατοχή από ένα μέλος του ΝΑΤΟ και όπως αποδεικνύεται χρόνια τώρα, ακόμη και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ασκήσουν καμία πίεση στην Τουρκία.

Την εισβολή επίσης δεν εμπόδισε ούτε η Βρετανία η οποία διαθέτει βάσεις και στρατεύματα στην Κύπρο. Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή λόγω των υδρογονανθράκων περιπλέκεται ακόμη περισσότερο. Τα αντικρουόμενα συμφέροντα αυξάνονται και ο κίνδυνος να εμπλακεί η Κύπρος έστω και άθελα της σε περιπέτειες είναι πολύ μεγάλος. Από μόνη της η παρουσία των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο και η χρησιμοποίηση τους τόσο από την Βρετανία, όσο και από τις ΗΠΑ για πολεμικές επιχειρήσεις στη περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι πολύ επικίνδυνη. Η Κύπρος αντί να απαιτήσει την απομάκρυνση των Βάσεων και την μη χρησιμοποίηση τους για πολεμικές επιχειρήσεις, τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια, ανέπτυξε στρατιωτικές σχέσεις με το Ισραήλ, στο οποίο παραχωρεί την βάση Ανδρέας Παπανδρέου και το Τρόοδος για ασκήσεις.

Τα τελευταία 2 χρόνια τουλάχιστον τρεις φορές τον χρόνο βομβαρδιστικά του Ισραήλ αλλά και ειδικές δυνάμεις του εκπαιδεύονται στην Κύπρο. Με δεδομένο τον ρόλο που διαδραματίζει το Ισραήλ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και τις πολεμικές επιχειρήσεις που διενεργεί εναντίον των Παλαιστινίων, αλλά και της Συρίας ή του Λιβάνου, η συμμαχία και η στρατιωτική συνεργασία με την Κύπρο καθιστά τη χώρα μας στόχο. Δεν είναι λοιπόν μόνον από ατύχημα που μπορεί να ξαναδούμε πύραυλο στην Κύπρο και αυτό θα πρέπει να το κατανοήσουν καλύτερα οι κυβερνώντες.

Η μόνη πολιτική που διασφαλίζει την Κύπρο είναι η αποστρατικοποίηση της περιοχής και όχι το αντίθετο

Αφήστε μια απάντηση