Άνοιξες μας φάλιες Μακαριότατε!

Στο χώρο δίπλα από το ξενοδοχείο Φαέθων, εκεί που εξασφάλισε πολεοδομική άδεια για να κτίσει τρεις πύργους  η κοινοπραξία Αρχιεπισκόπου και Ούγγρου επενδυτή Atum Developments Ltd, η αρχαιολογική σκαπάνη ανακαλύπτει σιγά-σιγά την αρχαία Ιεροκηπία. Ο χώρος εκεί ήταν πριν κάποια χρόνια  χαρακτηρισμένος σαν «αρχαιολογικό μνημείο  πίνακα Β», σήμερα σύμφωνα και με τα πρώτα ευρήματα  έπρεπε να αναβαθμιστεί σε αρχαιολογικό μνημείο πίνακα Α. Αντί τούτου αποχαρακτηρίστηκε πριν 2 χρόνια από μνημείο πίνακα Β σε χώρο άνευ οιασδήποτε αρχαιολογικής αξίας!

Μακαριότατε είναι για «ξήλωμα» ότι υπάρχει στο συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο. Συ είπας. Υπονοούσες νομίζω ότι η γη της Γεροτζηπιάς κρύβει μόνο «παλιόπετρες»! Δυστυχώς ή μάλλον ευτυχώς για μας τους Γεροσσηπιανούς είναι θησαυρός τα πρόσφατα ευρήματα.

Κατάφερες να εξασφαλίσεις τότε θετικές απόψεις από το δημοτικό συμβούλιο Γεροσκήπου, με παρότρυνση και συμβολή κάποιων, όνομα και μη χωριό! Έτσι προχώρησε η κοινοπραξία στην εξασφάλιση της πολυπόθητης πολεοδομικής άδειας για τρεις δωδεκαώροφους πύργους στο καλύτερο φιλέτο της Γεροσκήπου και «πάνω στο κύμα». Όπως όμως αποδεικνύεται σήμερα και «πάνω σε ανεκτίμητους αρχαιολογικούς θησαυρούς»!

Το ίδιο το Υπουργικό Συμβούλιο συνήλθε τότε για να ικανοποιήσει το αίτημά σου Μακαριότατε. Επένδυση που θα αποφέρει εκατομμύρια, αφού τα διαβατήρια που θα συνοδεύουν τα διαμερίσματα στους πύργους είναι «χρυσά».

Σήμερα όμως Μακαριότατε «άνοιξες μας φάλιες» στο δήμο Γεροσκήπου.

Στην ίδια παραλιακή γραμμή προβλέπω ο ένας μετά τον άλλο οι ξενοδόχοι θα θέλουν να κατεδαφίσουν τα ξενοδοχεία τους και να κτίσουν και αυτοί πύργους, αφού η «πείνα» για τα εκατομμύρια των διαβατηρίων είναι μεγάλη. Ήδη η πρώτη αίτηση για κατεδάφιση ξενοδοχείου βρίσκεται ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου.

Τι κάνουμε τώρα κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας και κύριοι του Υπουργικού Συμβουλίου που τρέξατε να αδειοδοτήσετε τον Αρχιεπίσκοπο;

Τι θα ακολουθήσει; Μήπως πρέπει να αδειοδοτήσουμε όλους τους ξενοδόχους να ρίξουν κάτω τα ξενοδοχεία τους και να εγκαινιάσουμε την «Ακτογραμμή των Πύργων»;

Πόσος κόσμος θα μείνει άνεργος έτσι, ποιος θα αιμοδοτεί πλέον το δήμο Γεροσκήπου με φόρους και τέλη διανυκτέρευσης;

Μια είναι η λύση κύριοι του υπουργικού συμβουλίου. Αφαιρέστε άμεσα την δοθείσα στον Αρχιεπίσκοπο πολεοδομική άδεια. Αλλιώς, τυχόν  άρνηση μας να δώσουμε τα ίδια προνόμια και στους ξενοδόχους, θα σημαίνει δικαστικές διαμάχες, μάλλον και καταδίκες που θα μας πάρουν πολλά χρόνια πίσω. Στο κάτω-κάτω τα διπλανά ξενοδοχεία δεν κάθονται πάνω σε αρχαιολογικούς χώρους!

Αντώνης Τρακκίδης

Δημοτικός Σύμβουλος

Κίνηση Σωτηρία της Πάφου.

Αφήστε μια απάντηση