Στόχος να συμβάλουμε στην πρόοδο κυπριακού ποδοσφαίρου λέει ο Λαγιέκ 

Τη διαβεβαίωση ότι θα συμβάλει στην πρόοδο του κυπριακού ποδοσφαίρου έδωσε ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας και Υπεύθυνος Εκπαίδευσης, Γάλλος Μπερτράντ Λαγιέκ, τον οποίο ο Πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας, παρουσίασε χθες στους εκπροσώπους των ΜΜΕ και των σωματείων πριν την κλήρωση για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Στην ομιλία του ο κ. Λαγιέκ είπε, σύμφωνα με την ΚΟΠ, πως βρίσκεται ήδη σε κανονικούς ρυθμούς εργασίας και έτοιμος να διαχειριστεί όλα όσα βρίσκονται μπροστά του.

“Είμαι ανοιχτός σε συζητήσεις, να μοιραστώ θέματα που αφορούν τη διαιτησία, στο ποδόσφαιρο αλλά δεν ήρθα στην Κύπρο για να κάνω φίλους ή να περάσω μια ήρεμη ζωή. Θέλω να φέρω την εμπειρία μου για να βοηθήσω πολύ τη διαιτησία. Είμαι πεπεισμένος ότι όσο πιο καλή είναι η διαιτησία τόσο πιο ελκυστικό θα είναι το ποδόσφαιρο”, ανέφερε.

“Θέλω διαιτητές που θα νοιώθουν το παιχνίδι, που το διαβάζουν αλλά και δυνατές προσωπικότητες μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Διαιτητές που μπορούν να ελέγξουν ποδοσφαιριστές, προπονητές με έξυπνο τρόπο και κάποιες φορές με δυνατό τρόπο”, πρόσθεσε.

Είπε πως οι διαιτητές χρειάζονται αυτοπεποίθηση και σεβασμό για να πάρουν τις καλύτερες αποφάσεις μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Οι προσδοκίες μου θα είναι πολύ ψηλές για να προστατεύσω το ποδόσφαιρο, τους ποδοσφαιριστές αλλά και τους διαιτητές, υπογράμμισε.

Σημείωσε πως “με την Επιτροπή Διαιτησίας έχουμε ήδη ξεκινήσει ένα νέο έργο αξιολόγησης και για να δούμε νέους υποσχόμενους διαιτητές στην Α’ Κατηγορία. Όπως ένας ποδοσφαιριστής χρειάζεται χρόνο προετοιμασίας για το μέλλον, έτσι και εμείς χρειαζόμαστε χρόνο για να προετοιμάσουμε τη νέα γενιά για το μέλλον”.

Οπόταν χρειάζομαι τον κάθε ένα από εσάς να βοηθήσει την στρατηγική και την πολιτική μας. Χρειάζομαι εσάς για να βάλουμε τους διαιτητές με τις καλύτερες συνθήκες στον αγωνιστικό χώρο, ανέφερε ο κ. Λαγιέκ.

Επεσήμανε πως από τη δική του εμπειρία δεν είναι περίεργο να υπάρχουν παράπονα για τις αποφάσεις της διαιτησίας. Ζω με αυτά για περισσότερα από 30 χρόνια (ως διαιτητής αλλά και ως κύριος υπεύθυνος της διαιτησίας).  Είναι η ίδια ιστορία σε όλο τον κόσμο. Αλλά πιστέψτε με, θα είμαι απαιτητικός με τους διαιτητές και να είμαστε αυστηροί με τους εαυτούς μας, πρόσθεσε.

Καλωσορίζοντας τον κ. Λαγιέκ, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα καθήκοντα του και καλή υπομονή. Τόνισε πως προκύπτει ομαλή διαδοχή στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Διαιτησίας, αφού ο κ. Λαγιέκ παρακολουθεί από κοντά το κυπριακό ποδόσφαιρο εδώ και έξι μήνες και υπενθύμισε τις επενδύσεις που κάνει η Ομοσπονδία προκειμένου η διαιτησία μας να βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Επεσήμανε πως η άφιξη του νέου Προέδρου της Επιτροπής Διαιτησίας σηματοδότησε και μια αναδιοργάνωση στο συγκεκριμένο τομέα πάντα με γνώμονα το συμφέρον του Κυπριακού Ποδοσφαίρου και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Σημείωσε πως “κάθε άλλο παρά απογοητευμένοι είμαστε από το επίπεδο της διαιτησίας. Αυτό που όμως διαπιστώνουμε και στο οποίο συμφωνεί και ο κ. Λαγιέκ είναι ότι χρειαζόμαστε και νέο αίμα. Αυτό είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Δεν αρκεί το παρόν, αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι κυρίως το μέλλον”.

Θέλουμε να δώσουμε στηρίγματα στο Κύπριο διαιτητή για να φεύγει αθόρυβα από κάθε αγώνα. Το επίκεντρο θέλουμε να είναι η αγωνιστική δράση των ποδοσφαιριστών και η απόδοση συνολικά των ομάδων, ανέφερε.

Ο Μπερτράντ Λαγιέκ είναι 54 ετών, πρώην διεθνής διαιτητής για εννέα χρόνια, τα πέντε εξ αυτών στην κατηγορία Elite της UEFA. Διαιτήτευσε σε διεθνές επίπεδο πέραν των 70 αγώνων. Για δώδεκα χρόνια ήταν διαιτητής στην πρώτη κατηγορία της Γαλλίας.

Διετέλεσε επικεφαλής του τμήματος επαγγελματικής διαιτησίας της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και ήταν υπεύθυνος επί σειρά ετών μεταξύ άλλων για την εκπαίδευση των κορυφαίων Γάλλων διαιτητών.

Είναι εκπαιδευτής διαιτησίας της UEFA και της FIFA από το 2009 και παρατηρητής διαιτησίας της UEFA και της FIFA επίσης από το 2009.

Το 2016 επέβλεψε την πειραματική εφαρμογή του VAR στην πρώτη κατηγορία της Γαλλίας και από τον Οκτώβριο του 2018 είναι εκπαιδευτής της UEFA για την εφαρμογή του VAR.

ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση