Το ΑΚΕΛ ενοχοποιεί την ε/κ πλευρά, παραβλέποντας την τακτική της Τουρκίας, λέει ο Προδρόμου 

Tο ερώτημα δεν είναι κατά πόσον έχει πείσει ο Πρόεδρός της Δημοκρατίας τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τις προθέσεις της δικής μας πλευράς, αλλά ποιο όφελος προκύπτει για την ίδια την επανέναρξη διαπραγματεύσεων και την επίλυση του Κυπριακού από τις επίμονες προσπάθειες που καταβάλλει το ίδιο το ΑΚΕΛ για να ενοχοποιεί την ελληνική κυπριακή πλευρά, παραβλέποντας την τακτική της Τουρκίας που αποτρέπει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου σε γραπτή απάντηση στο ΑΚΕΛ για το Κυπριακό.

Στην απάντησή του ο κ. Προδρόμου επισημαίνει πως μπροστά στην επιμονή του ΑΚΕΛ να διερωτάται δηκτικά γιατί δεν ανταποκρίνονται τα ΗΕ στην έκκληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και στον ισχυρισμό του ότι αιτία είναι διότι «δεν έχουν πεισθεί για τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας» “θα πρέπει να υπενθυμίσουμε  πρώτον, ότι η Τουρκία σε όλο το προηγούμενη διάστημα κατ’ επανάληψη διεμήνυε ότι δεν μπορούσε να γίνουν διαπραγματεύσεις λόγω του Brexit και των ευρωεκλογών”.

“Δεύτερο, κατ’ επανάληψη ανώτατοι Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονταν δημόσια ότι έχει εξαντληθεί το πλαίσιο των Η.Ε. και θα έπρεπε να αναζητηθεί `άλλο μοντέλο`. Τρίτο, ότι ακόμα και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αρνείτο κατηγορηματικά ακόμα και άτυπη συνάντηση που του πρότεινε κατ’ επανάληψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τη διευκρίνιση μάλιστα ότι δεν ήθελε να εκληφθεί ότι θα επρόκειτο περί συνομιλιών|, προσθέτει.

Αυτά δεν ήταν «προθέσεις», αλλά συγκεκριμένες πολιτικές ενέργειες που δυστυχώς απέτρεπαν κάθε ιδέα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Αν το ΑΚΕΛ επιλέγει να τα παραλείπει, και να μην τα λαμβάνει υπόψη, το ίδιο δεν συμβαίνει με όσους εμπλέκονται στο Κυπριακό, σημειώνει ο κ. Προδρόμου

Όσον αφορά πρόσθετα στον ισχυρισμό ότι τον Γενικό Γραμματέα των Η.Ε, «αποθάρρυναν» οι ιδέες, οι οποίες κατατέθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε περί αποκέντρωσης εξουσιών είτε περί εναλλακτικής συζήτησης στη βάση του κοινοβουλευτικού συστήματος είτε ακόμα για μια λελογισμένη ισχύ της «θετικής ψήφου», προκειμένου να υπερβούμε το αδιέξοδο που δημιουργεί η υπαναχώρηση από προηγούμενες συγκλίσεις και η επιμονή σε γενικευμένη ανάγκη «θετικής ψήφου», ο κ. Προδρόμου αναφέρει πως το ΑΚΕΛ σκόπιμα παραβλέπει ότι πρόκειται για εποικοδομητικές προτάσεις που στοχεύουν στη δημιουργία γόνιμου εδάφους για ουσιαστικό διάλογο και, κυρίως, το γεγονός ότι είναι ο ίδιος ο κ. Γκουτέρες που εξαρχής κάλεσε τις δύο πλευρές να προτείνουν καινούριες ιδέες που θα βοηθήσουν για υπέρβαση του αδιεξόδου.

“Επομένως, το ερώτημα δεν είναι κατά πόσον έχει πείσει ο Πρόεδρός μας τον Γενικό Γραμματέα για τις προθέσεις της δικής μας πλευράς, αλλά ποιο όφελος προκύπτει για την ίδια την επανέναρξη διαπραγματεύσεων και την επίλυση του Κυπριακού από τις επίμονες προσπάθειες που καταβάλλει το ίδιο το ΑΚΕΛ για να ενοχοποιεί την ελληνική κυπριακή πλευρά, παραβλέποντας την τακτική της Τουρκίας που αποτρέπει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις”, καταλήγει.

ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση