Η Κύπρος στηρίζει τη στρατηγική ατζέντα της ΕΕ, λέει ο ΥΠΕΞ 

Η Κύπρος υποστηρίζει πλήρως τη στρατηγική ατζέντα της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια, διαβεβαίωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Λευκωσία θα εργαστεί με τους εταίρους της και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για μια πιο ανθεκτική ολοκληρωμένη Ένωση.

Ανέφερε εξάλλου ότι η Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που δημιουργήθηκε πρόσφατα στο Υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον Κορνήλιο Κορνηλίου με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών στα θέματα που σχετίζονται με την ΕΕ, θα είναι καταλυτική προς την κατεύθυνση αυτή.

Μιλώντας σε δεξίωση που διοργάνωσαν το Υπουργείο Εξωτερικών και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), στη Λευκωσία, ο Υπουργός αναφέρθηκε στις τέσσερεις προτεραιότητες της ατζέντας της ΕΕ για την περίοδο 2019-2024, η οποία συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι προτεραιότητες επικεντρώνονται στην προστασία των πολιτών και των ελευθεριών, στην ανάπτυξη μιας ισχυρής και δυναμικής οικονομικής βάσης, στην οικοδόμηση μιας κλιματικά ουδέτερης, πράσινης, δίκαιης και κοινωνικής Ευρώπης και στην προαγωγή των ευρωπαϊκών συμφερόντων και αξιών στη διεθνή σκηνή.

«Καθώς ξεκινά ένας νέος πολιτικός κύκλος για την ΕΕ, η στρατηγική ατζέντα θέτει την κατεύθυνση για την Ένωση και καθορίζει τις πολιτικές της προτεραιότητες για τα επόμενα πέντε χρόνια» είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι η νέα ατζέντα αντικατοπτρίζει τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, ενώ υπογραμμίζει την αυξημένη ανάγκη για προστασία της επικράτειας και των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, καθώς και για ενίσχυση της Ευρωπαϊκής ενότητας και αποφασιστικότητας στη διεθνή σκηνή.

Αναλύοντας τις τέσσερεις προτεραιότητες, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ένας τόπος όπου οι άνθρωποι αισθάνονται ελεύθεροι και ασφαλείς. Ανέφερε επίσης ότι η ισχυρή οικονομική της βάση είναι σημαντικός παράγοντας για την ανταγωνιστικότητα, την ευημερία, τον ρόλο της Ένωσης στη διεθνή σκηνή και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή, λέγοντας ότι καθώς οι επιπτώσεις της γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς, θα πρέπει άμεσα να επιταχύνουμε τη δράση μας για να αντιμετωπίσουμε αυτή την υπαρξιακή απειλή. Τέλος, είπε ότι η ΕΕ πρέπει να παραμείνει η κινητήριος δύναμη της πολυμέρειας και της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες.

Σε έναν κόσμο που η αβεβαιότητα αυξάνεται, η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει την ικανότητά της να ενεργεί αυτόνομα, να διασφαλίζει τα συμφέροντά της, να διατηρεί τις αξίες της και τον τρόπο ζωής της και να συμβάλλει στη διαμόρφωση του παγκόσμιου μέλλοντος, κατέληξε ο Υπουργός.

Η δεξίωση διοργανώθηκε από τη Διευθύντρια του ΓΤΠ Σόφη Μιχαηλίδου και τον Γενικό Γραμματέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κορνήλιο Κορνηλίου. Στη δική της παρέμβαση, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι η ΕΕ είναι αντιμέτωπη με κάθε είδους προκλήσεις, σε έναν κόσμο που έχει καταστεί ολοένα και πιο σύνθετος, ενώ υπόκειται σε ταχείες αλλαγές.

Ανέφερε ακόμη ότι καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχή υλοποίηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων της ΕΕ είναι ο τρόπος με τον οποίο ο κόσμος εμπλέκεται στη διαδικασία, σημειώνοντας ότι ο σχεδιασμός, η διαφάνεια και η ολοκληρωμένη προσέγγιση είναι τα εργαλεία για μια επιτυχημένη αλληλεπίδραση με τους πολίτες.

Μεταξύ άλλων, η Διευθύντρια του ΓΤΠ αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για την Κλιματική Αλλαγή, λέγοντας ότι το θέμα κατατάσσεται μεταξύ των δυο βασικών ζητημάτων, μαζί με τη μεταναστευτική κρίση. «Ο τρόπος που μιλάμε και για τα δύο, η γλώσσα που χρησιμοποιούμε και ο τρόπος που θέτουμε τη συζήτηση, δεν ενισχύει ή καταστρέφει μόνο την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών», αλλά επηρεάζει και τον τρόπο που οι άνθρωποι σκέφτονται και ενεργούν, είπε.

Από την πλευρά του ο Πρέσβης Κορνηλίου είπε ότι αποτελεί για τον ίδιο τιμή ο διορισμός του ως πρώτου Γενικού Γραμματέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα από όσα κάναμε τα τελευταία 15 χρόνια και για τον λόγο αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να δημιουργήσει αυτή τη Γραμματεία, είπε ενώ ανέφερε ότι θα συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους.

Στη δεξίωση παρευρέθηκαν Πρέσβεις της ΕΕ και εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο, στελέχη του ΓΤΠ και εκπρόσωποι του Τύπου.

ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση