Σε διεθνή συνεργασία στη μάχη κατά των ναρκωτικών καλεί ο Επίτροπος Αβραμόπουλος 

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Κατάχρησης και της Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών, ο Ευρωπαίος Επίτροπος  Δημήτρης Αβραμόπουλος, στις αρμοδιότητες του οποίου εμπίπτει πέραν της μετανάστευσης και της εσωτερικής ασφάλειας και η ευρωπαϊκή πολιτική για τα ναρκωτικά, δήλωσε ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών επηρεάζει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και η μόνη απάντηση για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο – τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και της ζήτησης – είναι η διεθνής συνεργασία.

“Καλώ τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειες και να ενισχύσει τη συνεργασία. Μόνο ενεργώντας από κοινού, μπορούμε πραγματικά να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών μας στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν”, δήλωσε ο Επίτροπος.

“Οι διακινητές των ναρκωτικών ουσιών επιχειρούν διασυνοριακά, προσαρμόζονται γρήγορα στις νέες συνθήκες και συχνά χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες προς όφελός τους”, σημείωσε και τόνισε ότι “η παράνομη δραστηριότητα τους, αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, αποτελεί καταλύτη για το οργανωμένο έγκλημα”.

“Τα τελευταία χρόνια η Κομισιόν μαζί με τα κράτη μέλη ανέπτυξαν μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κατάχρησης και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, σε στενή συνεργασία με διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα”, δήλωσε ο Δ.Αβραμόπουλος.

“Οι κύριες προτεραιότητες αυτής της προσέγγισης αποτυπώθηκαν στη Στρατηγική της ΕΕ για τα Ναρκωτικά για την περίοδο 2013-2020 και υλοποιούνται μέσω δύο διαδοχικών Σχεδίων Δράσης για τα Ναρκωτικά για τα έτη 2013-2016 και 2017-2020”, σημειώνει.

“Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τα Ναρκωτικά, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA), αναγνωρίστηκε ως κέντρο επιστημονικής αριστείας στην Ευρώπη και διεθνώς. Ο Οργανισμός παρακολουθεί στενά την κατάσταση των ναρκωτικών στην Ευρώπη και παρέχει μια συνολική ανάλυση της κατάχρησης ναρκωτικών και των τάσεων της αγοράς”, αναφέρει ο Επίιτροπος.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Αβραμόπουλος παρουσίασε στις 6 Ιουνίου την Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2019, η οποία κατέγραψε αύξηση της διαθεσιμότητας της κοκαΐνης με κατασχέσεις σε πρωτοφανώς υψηλό επίπεδο.

ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση