Το τέλος του Συνεργατισμού

Η ιστορία τελικά επαναλαμβάνεται και στη δική μας περίπτωση δεν αφήνουμε να περάσει καν ο στοιχειώδης χρόνος ανασύνταξης.

Το βιώσαμε το 2013 με την κατάρρευση του τραπεζικού μας συστήματος, το κούρεμα καταθέσεων και την αλληλοεπίρριψη ευθυνών που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια. Δεν φταίει η παρούσα κυβέρνηση αλλά φταίει η προηγούμενη ή ευθύνη έχει η προηγούμενη και όχι η παρούσα που παράλαβε το πρόβλημα και πάει λέγοντας.

Μία από τα ίδια λοιπόν και στην περίπτωση του Συνεργατισμού. Το Συνεργατικό Κίνημα που δημιουργήθηκε για να στηρίξει τον Κύπριο αγρότη και τη βάση των ανθρώπων του τόπου μας μετεξελίχθηκε μέσα από τα χρόνια σε μια βιτρίνα επιπέδου και έναν υδροκέφαλο οργανισμό που πρωτίστως εξυπηρετούσε τους ημέτερους, τα διοικητικά στελέχη και την πολιτική αφρόκρεμα αυτού του τόπου.

Ο εύκολος στόχος για τους λήσταρχους που θέλησαν να εκμεταλλευτούν την παντελή απουσία εταιρικής διακυβέρνησης, σωστών δομών και ασφαλιστικών δικλίδων για να κάνουν γλέντι εκατομμυρίων και ξέφρενων δανεισμών. Όλα αυτά ενώ ο μέσος Κύπριος πολίτης, του οποίου τις οικονομίες και τα οικονομικά συμφέροντα κλήθηκε μέσα από τις δεκαετίες της δράσης του να διαχειριστεί ο Συνεργατισμός ως θεματοφύλακας, βρισκόταν σε πλήρη άγνοια για τα τεκταινόμενα και το βάθος της σήψης.

Το πιο προκλητικό και άκρως εξωφρενικό είναι που τώρα όλοι αυτοί ζητούν έντονα και με στόμφο τη διενέργεια έρευνας για να καταδείξει τους υπαίτιους και να αναδείξει τυχόν ευθύνες. Λες και τόσα χρόνια δεν έχουμε μάθει πια τη σημαίνει διεξαγωγή έρευνας. Σημαίνει παραπομπή σε βάθος χρόνου μέχρι να ξεχαστεί το όλο ζήτημα όταν σκάσει το επόμενο.

 

Παναγιώτης Α. Βορκάς

Γενετιστής

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πάφου Κ.Σ. ΕΔΕΚ

Αφήστε μια απάντηση