Εγκρίθηκε το «Εστία»

Εγκρίθηκε το «Εστία», αρχίζει η εφαρμογή του, ανακοίνωσε ο ΥΠOIK Από σήμερα το σχέδιο «Εστία» μπαίνει σε τροχιά εφαρμογής ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο ενέκρινε το σχέδιο.
Οι παράμετροι του σχεδίου είναι γνωστές όπως είχαν προεγκριθεί από το Υπουργικό τον περασμένο Νοέμβριο και εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ. Μεσολάβησε ο νομοτεχνικός έλεγχος που ολοκληρώθηκε, συμπλήρωσε, και με εγκεκριμένα ήδη τα κονδύλια από την Βουλή των Αντιπροσώπων, «μπορούμε να αρχίσουμε τώρα το στάδιο της εφαρμογής. Με ανάληψη της ευθύνης εφαρμογής του σχεδίου από το Υπουργείο Εργασίας το οποίο έχει κάνει πολύ προετοιμασία για να ισχύσει ο προγραμματισμός, είπε. «Ως πρώτο βήμα, τον Ιούλιο να υπάρξει η συμμετοχή των τραπεζών ή των φορέων διαχείρισης των δανείων. Να ακολουθήσει από τις αρχές Σεπτέμβρη η υποβολή αιτήσεων από τον κάθε ενδιαφερόμενο που πληροί τα κριτήρια του σχεδίου ‘Εστία’ και οι πρώτες πληρωμές θα ξεκινήσουν να γίνονται από τον Δεκέμβριο».
Θα επαναλαμβάνονται, πρόσθεσε, κάθε χρόνο, κάθε Δεκέμβριο, με την βασική προϋπόθεση ότι θα υπάρχει συμμόρφωση από τον δανειολήπτη σε σχέση με τις αναδιαρθρωμένες και βελτιωμένες για τον ίδιο τον δανειολήπτη υποχρεώσεις του. «Θεωρούμε το σχέδιο Εστία ως ένα σχέδιο που προσθέτει στην εργαλειοθήκη για την αντιμετώπιση αυτού του παλαιού κατάλοιπου, του σοβαρού προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με επικέντρωση στην πιο ευαίσθητη ίσως κατηγορία δανειοληπτών, αυτών που έχουν την πρώτη κατοικία τους ως εξασφάλιση».
Θα παρακολουθήσουμε πώς θα εφαρμοσθεί στην πράξη το σχέδιο, δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ, διατηρώντας την αισιοδοξία ότι θα βοηθήσει ουσιαστικά τα νοικοκυριά και τους δανειολήπτες που έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση, αλλά «και γενικότερα στην συνδιαχείριση ενός προβλήματος που εξακολουθεί να επιβαρύνει την οικονομία μας».
Ερωτηθείς για το μνημόνιο που θα δοθεί στις τράπεζες, ο Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι έχει εγκριθεί από την νομική υπηρεσία, θα δοθεί στη δημοσιότητα, αύριο θα ενημερωθεί η Βουλή και θα γίνουν οι σχετικές ενημερώσεις στον κάθε ενδιαφερόμενο.

ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση