Να ‘πληρώσουν το τίμημα’ όσοι έκαναν ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα, δήλωσε ο Αρχηγός Αστυνομίας

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, ο οποίος μετέβη σήμερα στην Πάφο, και συναντήθηκε με τα μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης της επαρχίας, επεσήμανε πως το γόητρο της Αστυνομίας έχει δεχθεί ένα πολύ ισχυρό πλήγμα με τις τελευταίες δολοφονίες των γυναικών και κυρίως με τις πιθανές παραλήψεις μελών της δύναμης σε ότι αφορά τις υποθέσεις  εξαφάνισης των θυμάτων.

Δεσμεύτηκε πως ως Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρου θα κάνει ότι είναι δυνατόν, ώστε εκείνοι που ευθύνονται, και έχουν κάνει είτε ποινικά, είτε πειθαρχικά αδικήματα, να “πληρώσουν το τίμημα “.

Αυτή όλη η διαδικασία, είπε, “που έγινε και παρακολουθήσαμε με την ανάσυρση πτωμάτων από τις λίμνες, αυτή η τραγική ιστορία πάει προς το τέλος της, γιατί όπως θα ξέρετε, σήμερα είναι η ημέρα κατά την οποία  ο κατά συρροήν δολοφόνος βρίσκεται στο Δικαστήριο και αναμένεται να απαντήσει στις κατηγορίες που του προσάπτονται”. Πρόκειται σημείωσε για  μια διαδικασία που θα φέρει ένα τέλος σ’ αυτή την τραγικότητα ιστορία  και που έφερε την Αστυνομία σε πάρα πολύ δύσκολη θέση .

Επιπρόσθετα, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως γίνεται μια διερεύνηση από την Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων για το τί συνέβηκε κατά την διαδικασία των καταγγελιών για τα ελλείποντα πρόσωπα. Κατόπιν τούτου, σημείωσε, θα εξεταστεί κατά πόσο  υπάρχουν ευθύνες, εάν υπάρχουν, και σε ποιούς, είτε αυτές είναι ποινικές είτε πειθαρχικές, προσθέτοντας πως οποιοδήποτε και εάν είναι το πόρισμα εμείς θα το σεβαστούμε.

Όπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης, δεν χαιρεκακούν, ούτε επιθυμούν  να τιμωρούν μέλη τους , αλλά μέλη τα οποία δεν κάνουν την δουλειά τους και φέρνουν την υπηρεσία σε δύσκολη θέση, πρέπει να πληρώσουν το τίμημα, έτσι ώστε η Αστυνομία της Κύπρου να μπορεί καθαρή από οποιαδήποτε “ βαρίδια και ευθύνες” να προχωρ`α μπροστά . Έχουμε σημείωσε,  “υποχρέωση να προχωρήσουμε μπροστά γιατί ο κόσμος δικαιολογημένα ανησυχεί και παράλληλα περιμένει πολλά από εμάς “.

Ο αστυνομικός Διευθυντής Πάφου, Νίκος Πενταράς, καλωσορίζοντας τον Αρχηγό της Αστυνομίας εξέφρασε είπε ότι η σημερινή του επίσκεψη και η άμεση επικοινωνία που επιδιώκει  με την βάση της Αστυνομίας στόχο έχουν την εξύψωση  του γοήτρου της Αστυνομίας της Κύπρου σε μια δύσκολη περίοδο.

Aναφερόμενος στην σημερινή του επίσκεψη στην Πάφο, ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε πως πρώτος στόχος και σκοπός  της επίσκεψης του και της συνάντησης του με τα μέλη της ΑΔΕ Πάφου είναι να εξυψωθεί το κύρος και το ηθικό των αστυνομικών το οποίο προφανώς είναι καταρρακωμένο λόγω των κατηγοριών από τα ΜΜΕ, δικαιολογημένα , όπως είπε, αλλά και από την κοινωνία η οποία στρέφεται εναντίον τους για πιθανές πράξεις και παραλείψεις.

Δεύτερος στόχος μας συνέχισε, είναι να πλησιάσουμε τον πολίτη και να του στείλουμε το μήνυμα ότι η Αστυνομία της Κύπρου είναι παρούσα έχει την θέληση, την βούληση, την ικανότητα και την εμπειρία να κάνει  την δουλειά της, ώστε και ο πολίτης με την σειρά του να νιώσει ασφάλεια και σιγουριά , ότι υπάρχει ευνομία σε αυτή τη χώρα και ότι μπορεί να βασίζεται  στην Αστυνομία .

Είπε ακόμη, πως η Αστυνομία αποτελεί “κομμάτι της κοινωνίας“, προσθέτοντας πως η δύναμη έχει και κοινωνικό ρόλο να επιτελέσει. Αυτό που συνέβηκε μας έφερε αρκετά πίσω σε μια χρονική στιγμή που τα πράγματα για την Αστυνομία  πήγαιναν  πολύ καλά , αφού έγιναν ενέργειες και σταθερά βήματα μπροστά, σημείωσε.

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε αναφορές ξένων οργανισμών που υποστηρίζουν ότι η Κύπρος είναι μια από τις ασφαλέστερες χώρες τονίζοντας ωστόσο, πως και ο πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διαμένει εδώ θα πρέπει να νιώσει την ασφάλεια και την σιγουριά.

Σημείωσε την αναφορά της Γραμματέα της E  U  R  O  P  O  L σε πρόσφατη της επίσκεψη στην Κύπρο ότι η Κύπρος είναι μια από τις ασφαλέστερες χώρες, προσθέτοντας πως τα επιτεύγματα που έχει να επιδείξει η Αστυνομία είναι πολλά .

Ακολούθως απαντώντας  σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Αρχηγός της Αστυνομίας ανέφερε πως από το 2013 λόγω και της οικονομικής κρίσης που βίωσε η Κύπρος, δεν υπήρχαν προσλήψεις προσωπικού, οπότε κατά συνέπεια υπήρχαν αρκετές ελλείψεις σε έμψυχο προσωπικό .

Ωστόσο, σημείωσε, από πλευράς ηγεσίας και κυβέρνησης σήμερα γίνονται προσπάθειες για την πρόσληψη αστυνομικών, με στόχο την στελέχωση όλων των σταθμών και των τμημάτων της Αστυνομίας.

Παρατήρησε ότι το τελευταίο διάστημα έγιναν βήματα μπροστά, με την έννοια ότι ομάδα αστυνομικών περίπου 250 προσελήφθησαν στο πλαίσιο πρώτης φάσης προσλήψεων.  Αρκετοί μάλιστα είπε δόκιμοι αστυνομικοί στην πρώτη φάση προσλήψεων στελεχώσουν την Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου.

Ανακοίνωσε πως τον Ιούλιο μήνα θα γίνουν  διαδικασίες για τις εξετάσεις 30 ειδικών  αστυνομικών και στην συνέχεια τον Σεπτέμβρη θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες για την πρόσληψη άλλων 200 αστυνομικών.

Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι όπως τις επόμενες εβδομάδες ενισχυθούν όλες οι αστυνομικές διευθύνσεις σε μια προσπάθεια να υπάρξει σημαντική βοήθεια όπως είπε προς τους σταθμούς.

Επίσης ανέφερε με απόφαση της ηγεσίας αυτοί οι δόκιμοι αστυνομικοί τοποθετήθηκαν ή θα τοποθετηθούν ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους αστυνομικούς διευθυντές να μετακινήσουν προσωπικό από κάποιους σταθμούς για να ενισχυθούν τα τμήματα του ΤΑΕ, της Τροχαίας και άλλες υπηρεσίες της “ πρώτης γραμμής

Επιπρόσθετα ο κ. Μιχαηλίδης, ερωτηθείς, είπε πως φέτος υπάρχει μείωση  σε ότι αφορά τα θανατηφόρα δυστυχήματα χωρίς ωστόσο, όπως εξήγησε, η Αστυνομία να εφησυχάζει. Η προσπάθεια είπε που καταβάλλεται είναι τεράστια και γίνονται πολλά βήματα μπροστά με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των πολιτών και των χρηστών των δρόμων .

Αναφέρθηκε μάλιστα και στην ενίσχυση αυτής της προσπάθειας με την τελική φάση της προκήρυξης των προσφορών για να τοποθετηθούν οι κάμερες στους δρόμους, ώστε να γίνει η φωτοεπισήμανση που θα βοηθήσει, όπως είπε, στον περιορισμό των δυστυχημάτων.

Είπε ακόμη πως βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου που αφορά την αύξηση των ποινών που θα συμβάλει στην αποτελεσματικότητα του αστυνομικού σώματος.

Ανέφερε πως η Αστυνομία προσπαθεί με διάφορους τρόπους να μειώσει τις θανατηφόρες συγκρούσεις , αλλά και τις σοβαρές τροχαίες συγκρούσεις γιατί αποτελεί από τους πρώτους στόχους της Αστυνομίας της Κύπρου, όπως είπε.

Καταληκτικά ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως οι δημοσιογράφοι αποτελούν ένα κομμάτι της διαδικασίας που χειρίζεται η Αστυνομία ,σε μια προσπάθεια να ακουστούν κριτικές ιδιαίτερα όταν είναι καλόπιστες. Με το να γίνεται κριτική στο έργο της Αστυνομίας γινόμαστε καλύτεροι, σοφότεροι και πιο προσεκτικοί , συμπλήρωσε. Η ηγεσία, είπε, εκτιμά ιδιαίτερα το έργο που επιτελούν οι δημοσιογράφοι .
ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση