Πάφος Vs Tμήμα Αρχαιοτήτων

Στην σφαίρα της Λογικής κάθε ανθρώπου όταν ακούει για το Τμήμα Αρχαιοτήτων στο μυαλό του σίγουρα έρχονται οι λέξεις προστασία, συντήρηση, ανάδειξη της αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου.

Στην Επαρχία μας φαίνεται ξεκάθαρα ότι αυτό το τμήμα είναι απών. Κι όχι μόνο απών αλλά συμβάλει/παρεμβαίνει και με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρξει καμία ανάπτυξη. Και εξηγούμαι.

Προσπάθεια της Πάφου εδώ και χρόνια είναι η δημιουργία ενός αγκυροβολίου στο Λιμανάκι της Κάτω Πάφου ώστε να ελλιμενίζονται μεγάλα κρουαζιερόπλοια τα οποία με την τουριστική κίνηση που θα δημιουργήσουν και την προβολή της Πάφου θα της αποδώσουν φοβερά οικονομικά οφέλη.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ωστόσο, αρνείται κάθετα σε μια τέτοια προοπτική με την λογική ότι θα καταστραφεί η ιστορικότητα και τα αρχαία μνημεία της περιοχής.

Αυτή η απόφαση θα ήταν καλοδεχούμενη και πιστευτή από τους φορείς της Πάφου αν όντως παρατηρούσαν ένα γνήσιο ενδιαφέρον από πλευράς του Τμήματος και για τα υπόλοιπα αρχαία και ιστορικά μνημεία της Πόλης μας.

Εντούτοις όταν παρατηρούμε φαινόμενα όπως:

-Ασύλητοι  τάφοι των οποίων είχαν την επίβλεψη και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρείς έχουν συληθεί…

-Όταν επί χρόνια η λεκάνη του Κάστρου παρουσίαζε φοβερά προβλήματα δυσοσμίας και δεν φρόντισαν να το επιλύσουν…

-Όταν άφησαν τα ψηφιδωτά χωρίς τα σωστά καλύμματα

-Όταν άφησαν στο έλεος του Θεού το Αρχαιολογικό Πάρκο, το Αρχαίο Ωδείο Κάτω Πάφου τον Φάρο, την Αγία Σολομωνή, χωρίς καμία περιποίηση, καθαριότητα, φροντίδα, αναβάθμιση και ανάδειξη τους…

-Όταν άφησαν εκκλησίες όπως του Αγίου Γεωργίου στην Χούλου, του Αγίου Κήρυκα στην Λετύμπου και του Άγιου Γεννάδιου στην Επισκοπή να είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση…

‘-Όταν κάνουν τα στραβά μάτια σε μεγαλοεπιχειρηματίες ανάπτυξης γης οι οποίοι κτίζουν πάνω από τάφους και ιστορικά μνημεία…

-Όταν αφήνουν επί 4 χρόνια κλειστό το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάφου ενώ ολοκληρώθηκαν πριν από 3 χρόνια οι εργασίες αναβάθμισης του…

Τότε δεν πείθουν ότι το ενδιαφέρον τους είναι γνήσιο κι έχει ως βάση και στόχο μόνο την προστασία των αρχαίων μνημείων μας.

Προσωπικά θεωρώ ότι είναι αδιανόητο να μην υπάρχει ενιαία πολιτική από το κράτος για τον τρόπο προστασίας/αναβάθμισης/ανάδειξης των αρχαίων μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου και να αποφασίζουν 2-3 λειτουργοί ανάλογα με τις συμπάθειες και τις αντιπάθειες που έχουν.

Τέλος μας λυπεί η απόφαση της Υπουργού Μεταφορών να παραχωρήσει τον χώρο της Οικίας Επάρχου- σήμα κατατεθέν για την πόλη- στο Τμήμα Αρχαιοτήτων για να προεκτείνει το Μουσείο καθιστώντας το άλλο ένα μη επισκέψιμο σημείο, παρά στον Δήμο Πάφου για αξιοποίηση του.

Ευχόμαστε ο Δήμος Πάφου να το παλέψει μέχρι τέλους καθώς παρακολουθήσαμε όλοι την αξιοποίηση του χώρου όταν ήμασταν πολιτιστική πρωτεύουσα!

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση