Μέτρα κατά της Τουρκίας εάν συνεχίσει παράνομες ενέργειες, θα ζητήσει ο Τσίπρας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 

Το ζήτημα των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, αναμένεται να αναδείξει ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της τακτικής συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου της Ευρωζώνης, που πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες, το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου.

Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, θα προβούν σε εκ νέου σαφή καταδίκη των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο, υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις που έχουν οι συγκεκριμένες ενέργειες στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σε συνέχεια των αποφάσεων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρος θα επιμείνουν ως προς την ταχεία εξέταση και υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας όσο εκείνη επιμένει σε αυτή τη συμπεριφορά, τονίζοντας ότι δεν τίθεται μόνο θέμα επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στρατηγικής αποτροπής κινδύνων που επηρεάζουν το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε σχέση με την επιλογή του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποτελεί ένα εκ των βασικών ζητημάτων της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τη στήριξή του στον υποψήφιο του PES και αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς. Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εκφράσει την άποψη ότι είναι αναγκαίο «σε κάθε περίπτωση ο νέος Πρόεδρος να είναι φυσιογνωμία που ενώνει την ΕΕ αντί να τη διχάζει σε Βορρά και Νότο, να έχει πολιτική ατζέντα ενίσχυσης της ανάπτυξης και των οικονομικών και κοινωνικών συγκλίσεων και να τάσσεται εναντίον των πολιτικών λιτότητας και της ξενοφοβίας».

Ως προς το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υποστηρίξει «έναν φιλόδοξο και επαρκώς χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος θα λειτουργεί και ως εργαλείο αναδιανομής, υπέρ της σύγκλισης και της κοινωνικής συνοχής», όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Στο ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, που επίσης θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα υποστηρίξει μια κατεύθυνση μείωσης των αερίων θερμοκηπίου και αύξησης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο την επίτευξη, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας της ΕΕ ως το 2050.

Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα της εμβάθυνσης της ευρωζώνης, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να τονίσει την ανάγκη το νέο δημοσιονομικό μέσο ανταγωνιστικότητας και σύγκλισης για την ευρωζώνη να ενισχυθεί με επαρκείς πόρους, ώστε να προωθεί ουσιαστικά την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση στις χώρες του Ευρώ, με την παράλληλη συμπερίληψη ενός συστήματος κοινής ασφάλισης έναντι της ανεργίας. Παράλληλα, θα υποστηρίξει την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων.

ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση