Σε ενίσχυση οικονομικών και εμπορικών σχέσεων αποβλέπουν οι ΥΠΟΙΚ Κύπρου και ΗΑΕ 

Τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας και της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κύπρου-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε εμπορικό και οικονομικό επίπεδο συζήτησαν ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης με τον ομόλογό του από τα ΗΑΕ, Obaid bin Humaid Al Tayer, σε συνάντηση που είχαν στο Λουξεμβούργο.

Όπως μεταδίδει το Πρακτορείο Ειδήσεων των Εμιράτων (WAM), οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν επίσης στην ανάγκη να διερευνηθούν οι υπάρχουσες επενδυτικές ευκαιρίες και να ενεργοποιηθεί ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα στην προώθηση της εταιρικής αυτής σχέσης.

Ο κ. Al Tayer αναφέρθηκε στο επενδυτικό και νομοθετικό περιβάλλον των ΗΑΕ και στην προηγμένη, όπως είπε, υποδομή, καθώς και στην μακροοικονομική σταθερότητα που απολαμβάνει η χώρα. Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν το προφίλ της χώρας ως έναν ελκυστικό προορισμό για άμεσες ξένες επενδύσεις, συμπλήρωσε.

Ανέφερε επίσης ότι η οικονομία των ΗΑΕ κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, ενώ ενισχύεται η διαφοροποίησή της, καθώς η συνεισφορά του πετρελαϊκού τομέα στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν υποχώρησε σε λιγότερο του 25%. Το ΑΕΠ της χώρας ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να ανέλθει στο 3% μεταξύ 2019 και 2020, είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης εξήρε τις ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών και τις οικονομικές επιδόσεις των ΗΑΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Κύπρος και ΗΑΕ έχουν υπογράψει Συμφωνία για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας το 2013. Οι δύο χώρες έχουν επίσης σημαντικούς ιστορικούς, εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς σε σειρά τομέων ζωτικής σημασίας, κυρίως στο εμπόριο, την ενέργεια, τον τομέα των ακινήτων, τη ναυτιλία, την καινοτομία και τον τουρισμό.

Αφήστε μια απάντηση