Οι επόμενες προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα στην Ετήσια ΓΣ του Συνδέσμου Τραπεζών 

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί κατά τα τελευταία χρόνια στον τραπεζικό τομέα είναι αδιαμφισβήτητη και εντυπωσιακή, μα δυστυχώς δεν είναι αρκετή, ανέφερε ο απερχόμενος Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Τραπεζών Χριστάκης Πατσαλίδης σε ομιλία του στη Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου (ΣΚΤ), η οποία σηματοδότησε και τα 50 χρόνια λειτουργίας του.

Ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι το σημερινό κυπριακό τραπεζικό σύστημα πατά σίγουρα σε πιο γερές βάσεις κι επιτελεί τον βασικότερο του ρόλο, που είναι αυτός της χρηματοδότησης της κυπριακής οικονομίας.

Οι βάσεις, είπε, είναι πιο γερές γιατί ο μέσος δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET 1 ratio) ανέρχεται στα 15,0% , η ρευστότητα έχει βελτιωθεί σημαντικά, με το δείκτη δανείων προς καταθέσεις να βρίσκεται στο 60% και με τον δείκτη ΜΕΔ να μειώνεται στο 30%. Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν δικαιολογείται εφησυχασμός ως προς τα ΜΕΔ, εφόσον ο μέσος δείκτης στην Ευρωζώνη ανέρχεται στο 5% περίπου.

«Η ενίσχυση των θεμελιωδών δεικτών κατά τα τελευταία χρόνια, έχει δώσει τη δυνατότητα στον τραπεζικό τομέα να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της  χώρας. Σαν αποτέλεσμα, το 2018 έχει δοθεί €3,1 δισ. νέος δανεισμός στα κυπριακά νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις», ανέφερε.

Σημείωσε ωστόσο ότι η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί, αφού το σημερινό κυπριακό τραπεζικό τοπίο χαρακτηρίζεται από χαμηλή επικερδότητα, που οφείλεται σε χαμηλά καθαρά έσοδα από τόκους και σε ανελαστικά έξοδα. Πέραν τούτου, ο κυπριακός τραπεζικός τομέας επηρεάζεται ή αναμένεται να επηρεαστεί από διαρθρωτικές εξελίξεις στο εξωτερικό.

Όπως είπε, οι ρυθμοί μεταβολής της ζήτησης στην παγκόσμια οικονομία, η εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας, η  εισαγωγή νέων κι ευέλικτων μεθόδων εργασίας, κι η έλευση νέου είδους, ανταγωνιστών μεγάλης εμβέλειας όπως (Amazon, Alibaba, Apple) καθιστά αναγκαία την άμεση προσαρμογή τόσο των τραπεζών, όσο και των επιχειρήσεων, στη νέα τάξη πραγμάτων. Σημείωσε ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας δεν μπορεί παρά να εκμηδενίσει το κόστος νεοεισερχομένων ανταγωνιστών για μεγάλο φάσμα των τραπεζικών εργασιών. Ο ανταγωνισμός, πρόσθεσε, είναι ωφέλιμος για την κυπριακή οικονομία κι οι τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να αμυνθούν, αλλά και να αδράξουν τις ευκαιρίες.

«Έχουν την ικανότητα να το πράξουν. Η περαιτέρω ενοποίηση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, αλλά και ευρύτερα, του ευρωπαϊκού, είναι κατά την άποψη μου, αναπόφευκτη», συμπλήρωσε.

Είπε επίσης ότι για να μπορέσει να μεταβεί η Κύπρος στη σύγχρονη εποχή, βασική προϋπόθεση είναι η άμεση απαλλαγή της από τα προβλήματα του παρελθόντος, όπως η ύπαρξη των ΜΕΔ, και η υιοθέτηση ενός σύγχρονου επιχειρηματικού μοντέλου τραπεζικών και χρηματοοικονομικών εργασιών.

«Αν θέλουμε να οραματιστούμε μια Κύπρο, σύγχρονη και ανταγωνιστική, το όραμα πρέπει να είναι κοινό για όλους. Πολιτεία, τράπεζες, ιδιωτικός τομέας, κι εργαζόμενοι θα πρέπει να πορευτούν μαζί θέτοντας κοινούς στόχους», συμπλήρωσε.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Μιχάλης Καμμάς, ανέφερε ότι ο βασικός προσανατολισμός του Συνδέσμου Τραπεζών για τα επόμενα 50 χρόνια, περιγράφεται ξεκάθαρα μέσα από το τρίπτυχο, υγιές τραπεζικό σύστημα, οικονομία σε συνθήκες σταθερής ανάπτυξης και ευημερία στην κοινωνία.

«Οι δεσμεύσεις και η διαχρονική μας στάση υπαγορεύει συνέπεια έναντι επίτευξης όλων των πιο πάνω, αφού αποτελεί χρέος μας ως Συνδέσμου, ως τραπεζικού συστήματος αλλά και ως χώρας να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια Κύπρο ευημερούσα, παραγωγική, ανταγωνιστική και τεχνολογικά προηγμένη, η οποία παράλληλα θα είναι θωρακισμένη έναντι κινδύνων», ανέφερε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά τις εργασίες της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, είχε η κύρια παρουσίαση του Γενικού Διευθυντή του Global Industry Banking & Financial Markets της IBM, Likhit Wagle, με θέμα Transforming for a Digital Future. A new Business Architecture for Banking.

Νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών ο Ιωάννης Μάτσης

Τον Χριστάκη Πατσαλίδη διαδέχεται στο πηδάλιο του ΣΤΚ ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Τράπεζας, Ιωάννης Μάτσης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά τις αρχαιρεσίες της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, που προηγήθηκαν του ανοικτού τελετουργικού μέρους της εκδήλωσης, ο κ. Μάτσης αναδείχθηκε ως ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου. Σημειώνεται ότι η θητεία του εκάστοτε Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου έχει διάρκεια ενός έτους.

Τις τρεις αντιπροεδρίες και παράλληλα θέση στην Εκτελεστική Επιτροπή του Δ.Σ. εξασφάλισαν στελέχη από την Τράπεζα Κύπρου, την Alpha Bank και την Ancoria. Τις τρεις τράπεζες στο Δ.Σ. εκπροσωπούν αντιστοίχως οι Χριστάκης Πατσαλίδης, Κωνσταντίνος Κουτεντάκης και Γιάννης Λοΐζου.

H Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου φέτος είχε επετειακό χαρακτήρα, καθώς ο οργανισμός συμπληρώνει 50 χρόνια παρουσίασης στην κυπριακή οικονομία, ως ο εκφραστής του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Με την ευκαιρία αυτή, ο Σύνδεσμος προχώρησε σε επανασχεδιασμό του λογοτύπου του, το οποίο για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση.

ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση