Από το  ΓεΣΥ δεν κερδίζουν όλοι

Από το περασμένο Σάββατο το Γενικό Σχέδιο Υγείας με καθυστέρηση πέραν των 20 χρόνων είναι πλέον πραγματικότητα για την Κύπρο. Οι Κασσάνδρες που έλεγαν ότι δεν θα προχωρήσει η εφαρμογή του διαψεύστηκαν. Μπορεί οι πρώτες δύο μέρες λόγω του Σαββατοκύριακου να μην ήταν ενδεικτικές για την επιτυχημένη έναρξη, όμως οι επόμενες μέρες κατέδειξαν ότι το σύστημα λειτουργεί έστω και με προβλήματα που σε κάποιες περιπτώσεις είναι και μεγάλα. Κανένας δεν πίστευε ότι θα ξεκινούσε η εφαρμογή του ΓεΣΥ δίχως προβλήματα. Αυτό θα γινόταν ανεξάρτητα από την προετοιμασία που θα προηγούνταν. Οι πολίτες, οι ασθενείς και η κοινωνία γενικότερα στήριζε και στηρίζει το ΓεΣY και αυτός είναι ο λόγος που το πρόσημο που έβαλαν τις πρώτες μέρες ήταν θετικό. Προβλήματα όπως είπαμε υπήρξαν και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν και μεγάλα. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι η έναρξη της εφαρμογής του μονοασφαλιστικού συστήματος στο οποίο πληρώνουν όλοι και έχουν πρόσβαση όσοι θέλουν αρκεί να είναι δικαιούχοι.

Υπάρχει βέβαια ακόμη μακρύς δρόμος και ίσως αυτή η πρώτη φάση να ήταν και η πιο εύκολη. Το γεγονός ότι από την 1η μέρα εφαρμογής του ΓεΣΥ υπήρξε αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και ιδιαίτερα των εξωτερικών ιατρείων, είναι απόδειξη της επιτυχίας του συστήματος.

Για το νοσοκομείο Πάφου την 1η μέρα περισσότεροι από 150 ασθενείς κάθε ηλικίας δεν πήγαν στα εξωτερικά ιατρεία ούτε στο φαρμακείο, αλλά εξυπηρετήθηκαν από ιδιώτες γιατρούς και παιδιάτρους που εντάχθηκαν στο Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Δεκάδες ήταν επίσης οι ασθενείς που δεν επισκέφθηκαν το νοσοκομείο για αναλύσεις και άλλες εξετάσεις.

Τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες είναι βέβαιο ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί ακόμη περισσότερο και θα υπάρξει βελτίωση σε όλη την διαδικασία, καθώς οι πολίτες θα είναι καλύτερα ενημερωμένοι και οι επαγγελματίες της υγείας θα συνηθίσουν το νέο σύστημα.

Υπάρχουν βέβαια προβλήματα και αδυναμίες. Η πρώτη αδυναμία είναι η έλλειψη οργάνωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, η υποστελέχωση, ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός και οι προβληματικές κτιριακές υποδομές. Αυτά θα διαφανούν περισσότερο κατά την 2η φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Η πολιτεία οφείλει να στελεχώσει τα κρατικά νοσηλευτήρια, να επενδύσει στον εξοπλισμό και τις κτιριακές υποδομές, διότι όπως και να έχουν τα πράγματα θα αποτελούν τον βασικό πυλώνα εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Βελτίωση χρήζει επίσης και το μηχανογραφικό σύστημα του ΟΑΥ το οποίο θα πρέπει να γίνει λειτουργικότερο να απλοποιηθούν οι διαδικασίες. Προς το παρόν ένας γιατρός μπορεί να χρειάζεται 30 λεπτά για τον ασθενή, όμως χρειάζεται άλλο τόσο χρόνο για να γράψει τα φάρμακα και το ιστορικό του ασθενούς. Από την εφαρμογή του ΓεΣΥ ασφαλώς δεν κερδίζουν όλοι σίγουρα στον βαθμό που θα ήθελαν κάποιοι. Είναι λογικό κάποιοι να διαφωνούν και με την φιλοσοφία του συστήματος που εφαρμόζεται. Θα ήταν παράλογο να ανέμενε κανείς ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ θα υποστηρίζονταν από όλους τους γιατρούς ή τις ιδιωτικές κλινικές. Τα συμφέροντα είναι δεδομένα και ευδιάκριτα. Δεν μπορεί όμως το 20 ή το 30% των πολιτών οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν όσο – όσο τους γιατρούς και τις κλινικές να επιβάλλουν την θέληση τους στο 70% ή το 80% της κοινωνίας που δεν έχει αυτή τη δυνατότητα.

 

Αφήστε μια απάντηση