Η Πάφος εκπέμπει S.O.S. για την ασφάλεια των λουομένων

“Δεν μπορούμε να παίζουμε με τις ζωές των λουομένων…!” , τονίζει ο πρόεδρος των Κολυμβητών Ματθαίος Ιεροκηπιώτης

Μπορεί φέτος στην Πάφο, να έχει ανακοινωθεί ότι θα εργαστούν συνολικά 122 ναυαγοσώστες, ο μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία της Επαρχίας, όμως φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, τόσο σε θέματα οργάνωσης αλλά και ασφάλειας. Όπως τονίζει ο Πρόεδρος των Χειμερινών Κολυμβητών της Πάφου Ματθαίος Ιεροκηπιώτης, οι πλείστοι ναυαγοσώστες στην Επαρχία Πάφου εργάζονται χωρίς τα απαραίτητα μέσα ναυαγοσωστικής και δυστυχώς παρά το γεγονός ότι το ωράριο σε όλες τις παραλίες θα έπρεπε να ήταν από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ, μόνο στα Δημοτικά Μπάνια τηρείται.

Σε όλες τις άλλες παραλίες της Πάφου, οι Ναυαγοσώστες δουλεύουν από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6, γεγονός επιεικώς απαράδεκτο…! Την ίδια στιγμή, μετά από πάρα πολλές εκκλήσεις μας, μόλις πρόσφατα ο Δήμος της Πάφου άνοιξε τους  ναυαγοσωστικούς πύργους, τους οποίους για αρκετό καιρό αδικαιολόγητα κρατούσε κλειστούς, με τους Ναυαγοσώστες να μην έχουν πρόσβαση ακόμη και στα απολύτως απαραίτητα, αλλά και να μπορούν να προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα το δυνατό ήλιο…!

Ήταν απίστευτο οι Ναυαγοσώστες να ήταν έξω από τον Πύργο και μέσα να ήταν κλειδωμένος ο απινιδωτής!!!

Διερωτόμαστε πραγματικά αν γινόταν κάποιο ατυχές περιστατικό, ποιός θα αναλάμβανε την ευθύνη…! Το πιθανότερο σενάριο ήταν να μην έπαιρνε κανένας την ευθύνη και θα γινόταν αυτό που συμβαίνει συνήθως στον τόπο μας, η αλληλοεπίρριψη ευθυνών…  Επιτέλους σε αυτό τον τόπο, πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι δεν μπορούμε να παίζουμε με τις ζωές των λουομένων και πρέπει και προς τα έξω να βγάζουμε μια σωστή εικόνα. Φημιζόμαστε, ως Κύπρος, ότι και φέτος η Πάφος θα κατακλυστεί από χιλιάδες τουρίστες, τα ξενοδοχεία ξεκίνησαν ήδη να είναι υπερπλήρη, όλες οι παραλίες μας έχουν αρχίσει να κατακλύζονται από χιλιάδες ντόπιους και ξένους κολυμβητές, επομένως οφείλουμε και έχουμε καθήκον να τους προσφέρουμε τουλάχιστο ασφάλεια… Δεν μπορεί π.χ. ο Δήμος Πάφου, να εισπράττει χιλιάδες ευρώ από τις παραλίες και να μην επιστρέφει και κάτι πίσω, τουλάχιστον για τους Δημότες του, συνέχισε ο κύριος Ιεροκηπιώτης.

Δεν δεχόμαστε επίσης ως Επαρχία, να είμαστε η μοναδική που δεν πήρε τζετ σκι με τη  δικαιολογία ότι δεν το ζητήσαμε. Απαιτούμε κι εμείς ως Πάφος, να παίρνουμε εκείνα που δικαιούμαστε…

Όπως έχουμε αντιληφθεί, πολλά πράγματα στην Πάφο δεν γίνονται όπως θα έπρεπε,  γιατί υπάρχει μια διαφωνία ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή της Πάφου, που φαίνεται ότι δεν συμφωνεί με το Εθνικό Σχέδιο Ναυαγοσωστικής, το οποίο έχει εκπονηθεί από τον Διοικητή του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Αρχιπλοίαρχο Κώστα Φοιτιρή.

Εμείς, ως Διοίκηση των Χειμερινών Κολυμβητών, εκτιμούμε ότι θα πρέπει ο Δήμος της πόλης μαζί με την Έπαρχο Πάφου Μαίρη Λάμπρου, που δείχνει να έχει όλη την καλή διάθεση να βοηθήσει, να βρεθεί ένας τρόπος για να έχουν μια αγαστή συνεργασία, με βασικό συνεπακόλουθο την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ναυαγοσωστικής, με πρώτιστο στόχο την  ασφάλεια του απλού κόσμου.

Από την ενημέρωση που έχουμε, βγάλαμε το αβίαστο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο σχέδιο και είναι κρίμα που κάποιοι στέκονται τροχοπέδη για δικούς τους λόγους και δεν το εφαρμόζουν…

Τη μεγαλύτερη όμως ευθύνη, σύμφωνα με την άποψη μας, για την επίλυση όλων των προβλημάτων των ναυαγοσωστών, έχει  το Υπουργείο Εσωτερικών και σίγουρα είναι πολύ καλύτερα να γίνονται αυτά που πρέπει να γίνουν άμεσα και όχι ύστερα από αρκετές πιέσεις και δημόσιες καταγγελίες Η μπάλα είναι λοιπόν στο συγκεκριμένο Υπουργείο, που θα πρέπει να δίνει και να χαράσσει μια ενιαία στρατηγική για όλους τους Δήμους….!

Σύσκεψη στην Επαρχιακή Διοίκηση…

Μετά από αίτημα των Ναυαγοσωστών, η Έπαρχος Πάφου δέχθηκε την περασμένη βδομάδα στην Επαρχιακή Διοίκηση, αντιπροσωπεία των Ναυαγοσωστών με επικεφαλής τον πρόεδρο Χρίστο Μαυρομμάτη. Στη σύσκεψη η Έπαρχος άκουσε με προσοχή τα προβλήματα των Ναυαγοσωστών και τους ανακοινώσε την απόφαση του Υπουργείου για αγορά πρόσθετου εξοπλισμού όπως τηλεβόες, αναπνευστήρες, σωσίβια, πέδιλα κ.α., τα οποία θα διευκολύνουν το έργο των Ναυαγοσωστών μας.

Ολόχρονη ναυαγοσωστική κάλυψη…!
Ο Ματθαίος Ιεροκηπιώτης τονίζει ότι οι Χειμερινοί Κολυμβητές, έχουν πρωτοστατήσει για την αύξηση του ωραρίου των Ναυαγοσωστών, γιατί εκτιμούν ότι επιτελούν  λειτούργημα και όσο πιο νωρίς το αντιληφθούν οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, θα είναι προς το συμφέρον του τόπου μας…

Με τις εξαιρετικές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί μας θεωρούμε, ότι οι παραλίες μας πρέπει να έχουν ολόχρονα ναυαγοσωστική κάλυψη…! Ειδικά το καλοκαίρι η παρουσία ναυαγοσωστών από την ανατολή μέχρι την δύση του ηλίου θεωρούμε ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ. Δεν γίνεται, οι παραλίες μας να είναι γεμάτες από κόσμο και να μην υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη. θα έλεγα ότι ο οποιοσδήποτε πνιγμός, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στην προβολή του Τουριστικού προϊόντος.

Ως Χειμερινοί Κολυμβητές χαιρετίζουμε με ενθουσιασμό την απόφαση των κυβερνώντων για επέκταση της απασχόλησης των Ναυαγοσωστών αλλά και όλων των ωρομίσθιων υπαλλήλων του Δημοσίου από τους 8 στους 11 μήνες γιατί βλέπουμε ότι ένα πάγιο αίτημά μας, για να έχουμε ολόχρονα ναυαγοσωστική κάλυψη, επιτέλους έχει εισακουσθεί και θα υλοποιηθεί.

Το κόστος των 1.665 συνολικά ωρομίσθιων υπαλλήλων, αναμένεται να αυξηθεί από  τα 18 εκ. ευρώ στα 25 εκ. ευρώ και το σχέδιο παρόλα τα εμπόδια που συναντά ξεκίνησε σιγά – σιγά να υλοποιείται…

Η προσπάθεια η δική μας και δεν κουραζόμαστε να το φωνάζουμε, είναι να πετύχουμε ώστε τουλάχιστο στις κύριες παραλίες, να υπάρχει για όλο το χρόνο ναυαγοσωστική κάλυψη, από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου.

Δεν σταματούμε ποτέ να το λέμε ότι η ανθρώπινη ζωή δεν εξαγοράζεται και οφείλουμε ο καθένας από την δική του σκοπιά να κάνει τα πάντα για να προστατεύουμε τις χιλιάδες ντόπιους και ξένους λουόμενους. Έστω και μια ζωή να σωθεί από αυτή την πολύ σωστή απόφαση, για μας είναι πάνω απ όλα…

Ομάδα άμεσης Δράσης Αεροδρομίου…

Εξαιρετική πρωτοβουλία είναι σύμφωνα με τον Ματθαίο Ιεροκηπιώτη και η δημιουργία Ομάδας Άμεσης Δράσης Ναυαγοσωστικής, που έχει πάρει σάρκα και οστά από την 1η   Φεβρουαρίου 2018.

18 Ναυαγοσώστες οι οποίοι αποτελούν την προμετωπίδα των Ναυαγοσωστών με έδρα το αεροδρόμιο της Πάφου, προσφέρουν ασφάλεια τόσο εντός αεροδρομίου, όσο και στις παραλίες σε μια ακτίνα οκτώ χιλιομέτρων.

Μάλιστα από την 1η Ιουνίου 2018, θα ενισχυθούν με υπερσύγχρονα μικρά σκάφη με τα οποία θα “οργώνουν” τις Παφίτικες θάλασσες.

Να κηρυχθεί παραλία λουομένων το Βένους…

Οφείλουμε να συγχαρούμε και Δημόσια τον τέως Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Μάριο Δημητριάδη και τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Παραλιών στο Δήμο Πάφου Νίκο Σιμιλλίδη, οι οποίοι πιστοί στις προκηρύξεις τους, έχουν συμβάλει τα μέγιστα για να ολοκληρωθούν τα έργα για θωράκιση της επικίνδυνης παραλίας του Βένους. Ένα έργο που στοίχισε κοντά στα 2 εκατομμύρια ευρώ με την δημιουργία δυο κυματοθραυστών, ενός οριζόντιου και ενός κάθετου.

Εκτιμούμε ότι πλέον δίνει άλλη οντότητα στην παραλία και από παραλία των πνιγμών μπορεί κάλλιστα να μετατραπεί σε παραλία… ονείρου!

Τώρα το μπαλάκι είναι στο… γήπεδο του Δήμου Πάφου, που έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά, για να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να κηρυχθεί άμεσα σε παραλία λουομένων για να μπορεί να επανδρώνεται και από Ναυαγοσώστες και να έχει όλα τα ωφελήματα που έχει μια παραλία λουομένων.

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι πολύ σύντομα και με την άμμο που θα αυξηθεί λόγω και των Κυματοθραυστών μπορεί να γίνει μια πανέμορφη παραλία, η οποία να αποτελεί πλέον την προμετωπίδα για προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, αφού βρίσκεται σε μια περιοχή απείρου κάλλους και μοναδικής ομορφιάς.
“16 παραλίες στην Πάφο, με γαλάζια σημαία…

Εξαιρετικής  ποιότητας είναι τα νερά της Πάφου, αφού σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και την ΣΑΥΜΕΠΑ η επαρχία Πάφου εξασφάλισε και για το 2018, 16 γαλάζιες σημαίες…! Ο κ. Ιεροκηπιώτης τόνισε ότι η επαρχία Πάφου συνεχίζει μια εξαιρετική παράδοση με σπουδαίες παραλίες, οι οποίες έχουν κρυστάλλινα νερά και παίρνουν σημαντικότατες διακρίσεις. Φέτος βραβεύθηκαν  συνολικά 16 παραλίες με γαλάζια σημαία.

Στην Πάφο, τον τιμητικό τίτλο εξασφάλισαν οι παραλίες Δημοτικά Μπάνια, Βρυσούθκια Α, Βρυσούθκια Β, Αλυκές, Παχύαμος και Φάρος.

Στη Γεροσκήπου οι παραλίες Δημοτική παραλία και Παχύαμος 1.

Στην Πόλη Χρυσοχούς οι παραλίες Δημοτική Παραλία και Δασούδι.

Στο Νέο Χωρίο οι παραλίες Σούλι, Ξησταρόκαμπος και Χάλαβρο.

Και στην Πέγεια οι παραλίες Κόλπος Κοραλλίων, Λαουρού και Καφίζη.

Ο  Ματθαίος Ιεροκηπιώτης αναφέρθηκε και στη γαλάζια σημαία, που διατηρήθηκε, για άλλη μια χρονιά στα Δημοτικά Μπάνια: “Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι και αισθανόμαστε ιδιαίτερη τιμή, που και φέτος η παραλία των Δημοτικών μας Μπάνιων εξασφάλισε γαλάζια σημαία. Αυτό φανερώνει ξεκάθαρα, την εξαιρετική ποιότητα των νερών μας. Παράλληλα, όμως αυτή η τιμητική διάκριση μας γεμίζει με ακόμη μεγαλύτερες ευθύνες ο καθένας από την δική του πλευρά να συμβάλουμε, για να έχουμε ολόχρονα καθαρές θάλασσες…”

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση