Παναγιώτης Α. Βορκάς

Σκέψεις

Εκλογικές συσπειρώσεις και διαρροές

Τελείωσαν και οι ευρωεκλογές και στον απόηχο ακούστηκαν τοποθετήσεις για τις μετακινήσεις, τις συσπειρώσεις, τις πριμοδοτήσεις, τις απώλειες και τα κέρδη σε ψηφοφόρους.

Σε όλα αυτά που ακούστηκαν τις προηγούμενες μέρες παραμένει ως αποκαρδιωτικό δεδομένο η υψηλότατη αποχή των πολιτών από την, κατά τα άλλα, δημοκρατικότατη διαδικασία της εκλογής αντιπροσώπων της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Νιώθω, πως ένα από τα πολλά που κράτησαν τον κόσμο μακριά από τη διαδικασία των εκλογών και την κάλπη είναι η ίδια αυτή η έννοια των συσπειρώσεων και των κομματικών ψηφοφόρων. Τα κόμματα και οι πολιτικοί σχηματισμοί εξακολουθούν να μην βλέπουν τους πολίτες ως ανεξάρτητα πολιτικά όντα με ανεξάρτητη πολιτική βούληση και κρίση, έτοιμα να τοποθετηθούν με δημοκρατικά αισθητήρια υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου ή έστω κόμματος.

Συμπεριφερόμαστε λες και οι πολίτες είναι ιδιοκτησίες των κομμάτων που άγονται και φέρονται ανάλογα με τις εκάστοτε εκλογικές συνθήκες. Ίσως αυτό παλαιότερα να ήταν μια πραγματικότητα αλλά όσο περνούν τα χρόνια οι κοινωνία των πολιτών αντιδρά σε αυτές τις λογικές και δρα κριτικά και με αυστηρότερα και πιο ποιοτικά κριτήρια. Και αυτό είναι το ορθό και ελπιδοφόρο.

Παναγιώτης Α. Βορκάς

Γενετιστής

Δημοτικός Σύμβουλος Κ. Σ. ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου

Αφήστε μια απάντηση