Η Πάφος μέσα από τον χρόνο.

Η σπουδαία η γραφή του γνωστού εκπαιδευτικού και συγγραφέα Πάφιου μελετητή Ανδρέα Φυλακτού. με τον γενικό τίτλο: «Η Πάφος μέσα από τον χρόνο».

(Η «σελίδα του πολιτισμού», σας μεταφέρει τον πρόλογο και τον επίλογο αυτής της αναφοράς….

Ένας φωτεινός τόπος είναι η Πάφος. Το φως είναι παντού, η σκιά ασήμαντη. Η φωτόλουστη πολιτεία της δυτικής πλευράς του νησιού είναι η πλησιέστερη ακτή της Κύπρου προς τη δύση. Το ήπιο κλίμα, η φωτεινή ατμόσφαιρα, η ποικιλία του τοπίου,τα μνημεία του πολιτισμού και της τέχνης, που είναι κατεσπαρμένα σε όλη την επιφάνεια της γης της, αποτελούν τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Φως, ήλιος, θάλασσα, τρεις πανάρχαιες λέξεις, που χρησιμοποιούνται και σήμερα από τους ίδιους ανθρώπους στους ίδιους χώρους, σημαδεύουν το χώρο της Πάφου. Στα δυτικά, στα νότια και στα βόρειά της, η Πάφος βρέχεται από τη θάλασσα. Παλιά, ονόμαζαν τις θάλασσες αυτές Κιλικιακό πέλαγος στα βόρεια, Αιγυπτιακό στα νότια και θάλασσα της Παμφυλίας στα δυτικά.

Σήμερα η Πάφος, φωτεινή όπως πάντα, απλώνεται πάνω στο λόφο που δεσπόζει της μικρής κοιλάδας, που πρασινίζει μπροστά από τη θάλασσα. Χαίρεται το δροσερό και μυρωμένο αέρα που ξεκινά από τη θάλασσα, περνά από το Μουσαλά και τη Μητρόπολη, την αγορά και τις πλατείες, φέρνοντας μαζί του τη φωνή των αιώνων που πέρασαν, αφήνοντας ο καθένας τα δικά τους αχνάρια. Η είσοδος της πόλης, με το μνημείο των πεσόντων, με την πλατεία Σολωμού, το Δημόσιο Κήπο, την παράταξη των νεοκλασικών δημόσιων εκπαιδευτηρίων, τις πλατείες Κωστή Παλαμά και 28ης Οκτωβρίου, το Δημοτικό Μέγαρο, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη θυμίζει πόλη της κλασικής Ελλάδας φερμένη σε μια νεότερη εποχή πολλούς αιώνες μετά. Την ιστορία της πόλης αυτής μπορείς να την ανιχνεύσεις στα σπασμένα μάρμαρά της, στα παλιά της κτήρια, στις πέτρες που απέμειναν από τον πολύ το χρόνο που πέρασε και τις καταστροφές που επέφεραν σ’ αυτές οι ποικίλοι κατακτητές, και στον ίδιο τον κόσμο της. Ο πολίτης της Πάφου, που ζει μια άνετη ζωή, χάρη στην ευμάρεια που επικρατεί εξαιτίας της οικονομικής ανάπτυξης της πόλης, που δεν έχει να ζηλέψει καμιά πόλη της Ευρώπης, εξακολουθεί να είναι ο ίδιος με τον πολίτη που περιγράφει ο Κικέρωνας στην επιστολή του προς το Γάιο Σεξτίλο Ρούφο: ένας πολίτης που αξίζει να το γνωρίσεις για να τον εκτιμήσεις.

 

 

Αφήστε μια απάντηση