ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΑΚΚΙΔΗΣ

Νέοι πολυεκατομμυριούχοι, αειφορία και ανεργία…

Το κούρεμα των καταθέσεων το 2013 και η οικονομική κρίση που ακολούθησε τάραξαν συθέμελα τους ρυθμούς ζωής στην Κύπρο. Δεν είναι μόνο κυπριακό φαινόμενο η οικονομική κρίση. Kάποιες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης εντάχθηκαν όπως και η Κύπρος σε «μνημόνια» για να ανταπεξέλθουν της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που ομολογουμένως δεν ξεπεράστηκε ακόμα. Καμιά όμως άλλη χώρα πλην της Κύπρου δεν έζησε, εκτός των μνημονίων και το  κούρεμα καταθέσεων.

Θεωρώ ότι το κούρεμα καταθέσεων του 2013 προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στην Κύπρο, η δε ανάκαμψη θα διαρκέσει ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι ο κύριος λόγος που υποφέρει και θα υποφέρει για πολλά ακόμα χρόνια η Κύπρος, για τον επιπλέον λόγο ότι «στέγνωσαν» από ρευστότητα, μαζί με πολλούς άλλους και οι Κύπριοι μεγαλοεπιχειρηματίες. Εξέλιπαν δηλαδή οι Κύπριοι πολυεκατομμυριούχοι. Με άλλα λόγια, εφόσον υποφέρει ο επιχειρηματικός κόσμος στερείται ταυτόχρονα και η αγορά τουλάχιστον νέες θέσεις εργασίας, προπάντων σε νέους τομείς και τεχνολογίες που θα έδιναν προοπτική απασχόλησης ειδικά σε νέους, ειδικότερα επιστήμονες. Η ζήτηση προσωπικού σε τεχνικά επαγγέλματα και σε κλάδους της ξενοδοχειακής βιομηχανίας δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες  και επιθυμίες της πιο σημαντικής μερίδας των Κυπρίων που δεν είναι άλλη από τους νέους, κατά το πλείστον τη μορφωμένη γενιά. Η έλλειψη επενδύσεων από ξένους είναι παράλληλα φυσιολογική εξέλιξη σε οικονομίες «σκουπίδια» και ο αγώνας εστιάζεται στο να μπει ξανά η Κύπρος σε επενδυτική βαθμίδα, βασική προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος των επενδύσεων που ίσως συμπεριλάβουν και τις πολλά υποσχόμενες νέες τεχνολογίες.

Πιστεύω ότι η προσπάθεια δημιουργίας νέων εκατομμυριούχων είναι η προτεραιότητα του υπουργείου των οικονομικών με στόχο να κινήσουν ξανά την οικονομία. Είναι φυσιολογικό σε  κάθε οικονομία της αγοράς «να κάνουν παιχνίδι» οι οικονομικοί ηγέτες αφού είναι μέσω των επενδύσεων τους που δημιουργούνται  θέσεις εργασίας για τους πολίτες μιας χώρας. Συμφωνούμε σε τούτο έχοντας υπόψη το μοντέλο της δικής μας οικονομίας. Εκεί που διαφωνούμε όμως είναι στην προσπάθεια δημιουργίας νέων πολυεκατομμυριούχων που συνοδεύεται με την καταστροφή της αειφόρου ανάπτυξης της μικρής μας πατρίδας. Με άλλα λόγια πνίγουμε τις πόλεις μας με πολυώροφα κτήρια για να πουλούν κάποιοι πολυτελή διαμερίσματα με κέρδη εκατομμυρίων και κίνητρο των αγοραστών την απόκτηση ευρωπαϊκού διαβατηρίου.

Η αειφορία ή βιώσιμη ανάπτυξη επιτυγχάνεται όταν ικανοποιεί τις ανάγκες του παρόντος, δίχως να μειώνει την ικανότητα των μελλοντικών γενεών ανθρώπων να ικανοποιήσουν τις δικές τους. Είναι γεγονός ότι οι αστικές περιοχές συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον για επίτευξη του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι όλο και μεγαλύτερος πληθυσμός συγκεντρώνεται σε αστικές περιοχές.

Επιβάλλεται όπως άμεσα εκπονηθεί πλαίσιο χωροθέτησης ψηλών κτηρίων και διαφυγή από το αλαλούμ που ισχύει σήμερα και οδηγεί τις κυπριακές πόλεις σε μαρασμό για να ικανοποιηθεί προσωρινά η ανάγκη δημιουργίας νέων πολυεκατομμυριούχων.

Αντώνης Τρακκίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Γεροσκήπου, Κίνηση Σωτηρία της Πάφου

Αφήστε μια απάντηση