ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ

Πολιτικές Αναταράξεις Και Μηνύματα Των Ευρωεκλογών Κλειδί Η Πάφο Για Την 6η Έδρα

Το εκλογικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών προκαλεί αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό και αλλάζει τον κομματικό χάρτη. Κυρίαρχο ρόλο βέβαια διαδραμάτισε η αποχή και αυτό είναι κάτι που προβληματίζει όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Ο ΔΗΣΥ αν και διατήρησε την πρωτιά βγήκε λαβωμένος από την εκλογική μάχη καθώς έχασε ένα σημαντικό ποσοστό και η διαφορά του με το ΑΚΕΛ μειώθηκε κάτω από τις 2 μονάδες.  Η μη εκλογή επίσης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Νίκου Τορναρίτη και πρωτιά του Λουκά Φουρλά είναι μηνύματα των ψηφοφόρων προς την ηγεσία του κόμματος. Για το ΑΚΕΛ οι Ευρωεκλογές ήταν μια μεγάλη ευκαιρία όχι μόνον να επανακάμψει εκλογικά αλλά και να αποκτήσει μεγάλη δυναμική. Το εκλογικό αποτέλεσμα αν και χαρακτηρίζεται θετικό ήταν χαμηλότερο των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί λόγω της υποψηφιότητας του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στην εκλογική διαδικασία. Το βέβαιο είναι το ΑΚΕΛ μέσα από την υποψηφιότητα Νιαζί κράτησε ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας του με την τουρκοκυπριακή κοινότητα και ενδυνάμωσε τους δεσμούς γενικότερα με τις δυνάμεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά που επιδιώκουν λύση του Κυπριακού. Το ΔΗΚΟ αν και αύξησε την δύναμη του σε ποσοστά και ψηφοφόρους εντούτοις δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικό το εκλογικό αποτέλεσμα λόγω της συνεργασίας με την Ελένη Θεοχάρους και την Αλληλεγγύη. Στους κερδισμένους των εκλογών είναι ασφαλώς η ΕΔΕΚ που κατάφερε να κρατήσει την έδρα της στο Ευρωκοινοβούλιο, να αυξήσει τα εκλογικά της ποσοστά και τον αριθμό των ψηφοφόρων της. Η μη εκλογή του Χρίστου Ιακώβου τον οποίο προωθούσε ο πρόεδρος του κόμματος έναντι του Δημήτρη Παπαδάκη αφήνει ανοιχτή την πληγή στο κόμμα η οποία θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από αντί του Παπαδάκη εκλέγονταν ο Ιακώβου. Στους κερδισμένους των εκλογών είναι και το ΕΛΑΜ το οποίο αν δεν εξέλεξε Ευρωβουλευτή είδε τα ποσοστά του να εκτοξεύονται στο 8%. Στους κερδισμένους ασφαλώς είναι και η ΔΗΠΑ του Μάριου Καρογιάν η οποία διέψευσε τις δημοσκοπήσεις και κόντεψε να φθάσει στο 4%. Ο στόχος που είχε τεθεί να είναι άνω του 3,5% το εκλογικό ποσοστό ώστε να εκπροσωπείται στο Εθνικό Συμβούλιο επιτεύχθηκε. Μόνον ως πανωλεθρία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το ποσοστό της Συμμαχίας Οικολόγων η οποία καταποντίστηκε.

ΝΕΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ

Πέρα από την κυριαρχία των δύο μεγάλων πόλων οι οποίοι διατηρούν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο δημιουργούνται νέα δεδομένα ως προς τις συμμαχίες τους. Στον ενδιάμεσο χώρο εισέρχεται πλέον και η ΔΗΠΑ. Τελειωμένη θα πρέπει να θεωρείται η Συμμαχία Πολιτών του Γ. Λιλήκα  και βέβαια η Αλληλεγγύη της Ε. Θεοχάρους.  Σε αναζήτηση ρόλου θα βρεθεί αργά ή γρήγορα και το Κίνημα Οικολόγων. Από κει και πέρα η παρουσία του ΕΛΑΜ αρχίζει πλέον να προκαλεί αντιδράσεις και όλα τα κόμματα προσπαθούν να ιριοθετήσουν την μεταξύ τους απόσταση .

ΚΛΕΙΔΙ Η ΠΑΦΟΣ

Τα εκλογικά αποτελέσματα στην Πάφο διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην μάχη μεταξύ ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ για την 6η έδρα. Στην επαρχία Πάφου η ΕΔΕΚ κατέλαβε την δεύτερη θέση με ποσοστό 21,33% και συγκεκριμένα έλαβε 5, 542 ψήφους  , 151 ψήφους λιγότερους από αυτούς που εξασφάλισε ο ΔΗΣΥ καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση με ποσοστό 21,91%. Στην τρίτη θέση είναι το ΑΚΕΛ με ποσοστό 19,3%, ακολουθεί το ΔΗΚΟ με ποσοστό 17,58 ενώ το ΕΛΑΜ εξασφάλισε επίσης ψηλό ποσοστό με 12, 08%. Η ΔΗΠΑ ακολουθεί με ποσοστό 3,51% και η Συμμαχία -Οικολόγοι με  2,29%.

Από τους  54,288 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στην επαρχία ψήφισαν 26,758 ή ποσοστό 49,29%.

Η αποχή ξεπέρασε το 50%, 210 ψηφοδέλτια ήταν λευκά και 569 άκυρα. Αξίζει να σημειωθεί από τους 3988 κοινοτικούς ψηφοφόρους ψήφισαν μόνον οι 862

Η ΕΔΕΚ κατάφερε να κερδίσει την πρωτιά σε κοινότητες της επαρχίας Πάφου, κάποιες από τις οποίες αποτελούσαν για χρόνια παραδοσιακά κάστρα άλλων κομμάτων.

Κατετάγη πρώτη στην Αγία Βαρβάρα, στην Αγία Μαρίνα Πόλεως Χρυσοχούς, στον Άγιο Γεώργιο, στην Αναρίτα, στην Αργάκα, στην Γιόλου, στο Γουδί , στην Γυαλιά, στην Θελέτρα, στην Ακουρδαλια, στην Κινούσα, στα Κούκλια, στην Κρήτου Μαρόττου, στην Κρήτου Τέρρα,  στην Λετύμπου, στο Νέο Χωριό, στην Παναγιά, στην Περιστερώνα, στον Πωμό, στην Σίμου, στο Σκούλι, στο Στατό- Άγιο Φώτιο, στην Στενή, στην Τάλα και στην Φύτη.

Στα δημοτικά όρια Πάφου την πρωτιά εξασφάλισε ο ΔΗΣΥ με 23% και ακολουθεί η ΕΔΕΚ με 20%, το ΔΗΚΟ με 19%, το ΑΚΕΛ με 16%, και το ΕΛΑΜ με 12%.

Ο ΔΗΣΥ αναδείχθηκε πρώτος και στην Πέγεια με ποσοστό 31% , δεύτερο το ΑΚΕΛ με 20%, το ΔΗΚΟ με 17%, το ΕΛΑΜ με 11,40% και  η ΕΔΕΚ με 10,81%.

Στο δήμο Γεροσκήπου πρώτο κόμμα κατετάγη το ΑΚΕΛ με ποσοστό 26%, ακολουθούν  ο ΔΗΣΥ και η ΕΔΕΚ με τις ίδιες ψήφους και ποσοστό  19,25%, το ΔΗΚΟ με 16,58% και το ΕΛΑΜ με 11,33%.

Στο δήμο Πόλεως Χρυσοχούς κυριάρχησε η ΕΔΕΚ με ποσοστό 38,17%, ακολουθεί ο ΔΗΣΥ με ποσοστό 21,22%, ,το ΑΚΕΛ με ποσοστό 17,80%, το ΔΗΚΟ με ποσοστό 13%  και το ΕΛΑΜ με ποσοστό 6,50%.

Ο ΔΗΣΥ διατήρησε την πρωτιά σε παραδοσιακά του κάστρα όπως η Έμπα, το Πολέμι, το Στρουμπί,  η Δρούσια και η Ιννια.

Το ΔΗΚΟ αν και είχε σημαντικές απώλειες σε διάφορες περιοχές κατάφερε να παραμείνει πρώτο σε ορισμένες κοινότητες της επαρχίας όπως η Γαλαταριά, η Κοίλη , η Τραχυπέδουλα και τα Κελοκέδαρα.

Το ΑΚΕΛ διατήρησε επίσης την πρωτιά σε κοινότητες που παραδοσιακά είναι ισχυρό όπως η Χλώρακα, η Καλλέπεια, το Μέσα Χωριό, τα Κονιά, η Μαραθούντα, η Σαλαμιού και η Κισσόνεργα.

Το ΕΛΑΜ εξασφάλισε την πρωτιά στην Ασπρογιά και η Συμμαχία -Οικολόγοι στην Νικόκλεια.

Στην επαρχία Πάφου λειτούργησαν 131 εκλογικά κέντρα και για  την στελέχωση τους εργάστηκαν 540 άτομα.

 

 

Αφήστε μια απάντηση