Νέοι σχεδιασμοί

Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έστειλε ο Φαίδωνας Φαίδωνος που θέλει την ενοποίηση Μουσείου και Οικίας Έπαρχου και σύνδεση τους με την πρώην Οικία Αχμέτ Ρασίντ…

Μπορεί η δήλωση του Δημάρχου Πάφου για την πολύχρονη καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της ανακαίνισης του Μουσείου να βρέθηκε στο επίκεντρο, ο «Αδέσμευτος» όμως, αποκαλύπτει τους ευρύτερους σχεδιασμούς του Δήμου οι οποίοι αφορούν τόσο το Μουσείο, όσο και την πρώην Οικία Έπαρχου συμπεριλαμβανομένου και του μνημείου Μακαρίου και Αντίστασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες πριν λίγες μέρες ο Δήμαρχος Πάφου με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επανέφερε το θέμα της πρώην Οικίας Έπαρχου, η οποία αρχικά είχε παραχωρηθεί στον Δήμο ο οποίος την διέθεσε στο Ινστιτούτο Κύπρου για το ΕΚΕΤΑ, και στη συνέχεια στεγάστηκε το Πάφος 2017.

Τον χώρο και το κτήριο στη συνέχεια ζήτησε το Τμήμα Αρχαιοτήτων προκειμένου να το μετατρέψει σε εκθεσιακό χώρο αρχαιοτήτων μετά την ρωμαϊκή περίοδο.

Ο Δήμος Πάφου, επανήλθε ωστόσο στο θέμα αυτό, διεκδικώντας το κτήριο για να στεγάσει το ίδρυμα πολιτισμού.

Στις προθέσεις του Δήμου Πάφου, είναι να συνεργαστεί με το Τμήμα Αρχαιοτήτων ώστε να ενοποιηθεί ο χώρος με το Μουσείο, να πέσει η ενδιάμεση περίφραξη, να κατασκευαστεί υπαίθρια αίθουσα εκθέσεων αρχαιοτήτων προς την οδό Νεόφυτου Νικολαΐδη και στην πλευρά που ήταν το γήπεδο τένις να δημιουργηθεί υπαίθριος χώρος εκδηλώσεων.

Παράλληλα, αυτός ο χώρος να συνδεθεί με την πρώην Οικία Αχμέτ Ρασίντ, η οποία μετατρέπεται σε εκπαιδευτικό κέντρο υψηλής τεχνολογίας.

Ο Δήμος Πάφου βγάζει από τα συρτάρια παλαιότερα προσχέδια για την αξιοποίηση αυτών των χώρων και παρουσιάζεται έτοιμος να συνεργαστεί με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και να εξασφαλίσει και τις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις. Στο πλαίσιο αυτό προτίθεται να αξιοποιήσει και μια μελέτη του αρχιτέκτονα του Δήμου Χρίστου Κωνσταντινίδη, ο οποίος είχε μελετήσει τον χώρο στο πλαίσιο μεταπτυχιακής του εργασίας.

 

Αφήστε μια απάντηση