ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η δημοσιοποίηση των προθέσεων φορέων της Πάφου για την προώθηση της κατασκευής προβλήτας στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου. Μετά την δημοσιοποίηση της θέσης που διατύπωσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων το οποίο τάχθηκε κατά της κατασκευής προβλήτας προβάλλοντας το επιχείρημα ότι είναι μνημείο της UNESCO και ότι δεν πρέπει να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας και η γραφικότητα της περιοχής ακολούθησαν ανακοινώσεις με παρόμοια επιχειρήματα  από την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή της UNESCO και τo Κυπριακό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων (ICOMOS). Των ανακοινώσεων αυτών μεσολάβησε δήλωση του Βουλευτή του ΔΗΚΟ Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη ο οποίος χαρακτήριζε την διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Μαρίνα Ιερωνυμίδου ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη της Πάφου. Με αιχμηρό τρόπο απάντησε στις ανακοινώσεις της Ουνέσκο και της ικόμος ο Δήμαρχος Φαίδωνας Φαίδωνος υποστηρίζοντας ότι τα πρόσωπα που στελεχώνουν αυτούς τους οργανισμούς είναι συνεργάτες και φίλοι της διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων .

Ο Δήμαρχος Πάφου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να διαγραφεί η περιοχή του Λιμανιού από τον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς επειδή θα κατασκευαστεί προβλήατα. Ανέφερε ως παράδειγμα την Ρόδο που κατασκευάστηκε ολόκληρο λιμάνι στην περιοχή που είναι στον σχετικό κατάλογο. Σε ότι αφορά την προβλήτα ο κ. Φαίδωνος αποκάλυψε ότι θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στις νέες προσφορές που θα προκηρυχθούν για την μαρίνα της Πάφο να συμπεριληφθεί πρόνοια ώστε ο ανάδοχος να αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση και της προβλήτας έναντι ανταλλαγμάτων που θα δοθούν για συντελεστές δόμησης στην περιοχή της μαρίνας.

Στην παρέμβαση της η Εθνική Επιτροπή της UNESCO τονίζει ότι η ένταξη ενός μνημείου, πόλης ή περιοχής στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της αποτελεί μεγάλη διάκριση για κάθε χώρα και το σήμα αυτό θεωρείται από τα πιο αναγνωρίσιμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Διευκρινίζεται επίσης ότι η

η UNESCO δεν αντιτίθεται στην ανάπτυξη και τη συνέχιση της ανθρώπινης δραστηριότητας σε χώρους πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.. Όμως προσθέτει απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις ή έργα ανάπτυξης να πραγματοποιούνται με σεβασμό προς το μνημείο και τον χώρο που το περιβάλλει και με βασικό γνώμονα την περαιτέρω ανάδειξή του ως πολιτιστική κληρονομιά παρά το οικονομικό όφελος.

Εξάλλου ο πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων (ICOMOS) Χρύσανθος Πισσαριδης  υποστήριξε   ότι ενδεχόμενη κατασκευή προβλήτας και η προσάραξη κρουαζιερόπλοιων στο γραφικό λιμανάκι θα υποβαθμίσει ανεπιστρεπτί  την περιοχή τόσο αισθητικά, οπτικά, περιβαλλοντικά αλλά και από πλευράς προσέλκυσης τουρισμού. Ανέφερε ακόμη  ότι σε ιστορικές περιοχές και πόλεις του εξωτερικού όπως στην Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, οι χώροι, ο τουρισμός, οι κάτοικοι και εν γένει οι χρήστες υποφέρουν από τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια και αναζητούν απεγνωσμένα τρόπους απομάκρυνσης τους. Ο κ. Πισσαρίδης απέρριψε τις επικρίσεις του Δημάρχου Πάφου σημειώνοντας πως στο διεθνές συμβούλιο μνημείων και χώρων συμμετέχουν πρόσωπα τα οποία έχουν την απαιτούμενη γνώση.

 

Αφήστε μια απάντηση